Pri nálete NATO v Afganistane vybuchli cisterny, umierali aj civilisti

Až 90 mŕtvych si vyžiadal výbuch dvoch nákladných cisterien v severoafganskej provincii Kunduz, ktoré sa stali terčom náletu síl NATO. Nálet smeroval proti ozbrojencom hnutia Taliban, ktorí cisterny uniesli zo zásobovacieho konvoja. Podľa miestnych obyvateľov je medzi mŕtvymi až polovica civilistov, ktorí si prišli z cisterien načerpať palivo. Túto možnosť pripustil aj generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

04.09.2009 19:47
nálet NATO v Afganistane Foto:
Afganský civilista leží s ťažšími zraneniami v nemocnici po tom, čo sa stal terčom náletu NATO.
debata

Velenie NATO oznámilo, že pri nálete „bolo zabité alebo zranené značné množstvo ozbrojencov“. Neskôr však pripustilo, že v nemocniciach bolo ošetrených mnoho zranených civilistov.

Počet mŕtvych z náletu potvrdil aj úrad afganského prezidenta Hamída Karzája, ktorý na miesto vyslal vlastných vyšetrovateľov. „Počas vojenských operácií nesmie byť zranený žiadny civilista. Civilisti nesmú byť terčom za žiadnych okolností,“ zdôraznil Karzáj vo vyhlásení.

Ťažko zranený muž po nálete jednotiek NATO v... Foto: Reuters
Nálet NATO v Afganistane Ťažko zranený muž po nálete jednotiek NATO v Afganistane.

„Obviňujeme Taliban i vládu,“ vyhlásil miestny kmeňový staršina Muhammad Sarvar s tým, že Taliban ponúkol palivo z ukradnutých cisterien ľuďom, keď nastal nálet. Šéf amerických jednotiek a vojakov NATO v Afganistane Stanley McChrystal v júli prikázal obmedziť nálety v snahe znížiť počet civilných obetí pri podobných operáciách. Lietadlá nesmú spustiť paľbu, kým nie sú si isté, že nemôže byť zranený žiadny civilista, alebo kým nie sú priamo ohrození. Hlavným cieľom je obrana afganských civilistov, nie chytenie povstalcov," povedal generál.

Dôstojník pre styk s verejnosťou Christine Sidenstrickerová oznámila, že lietadlá NATO zaútočili a zničili dve cisterny po tom, čo bolo overené, že v oblasti nie sú žiadni civilisti. Ďalší hovorca NATO uviedol, že dôvodom náletu na cisterny je skutočnosť, že sú často používané pri samovražedných útokoch.

Hovorca Talibanu Zabjulláh Mudžáhid potvrdil, že ozbrojenci nákladnú cisternu uniesli na ceste v Tadžikistane, odkiaľ mierili s dodávkou pohonných hmôt pre sily NATO v Kábule. Pri prejazde cez rieku Kunduz vraj vozidlá uviazli v bahne a talibanci otvorili kohútiky, aby vypustili palivo a odľahčili tak náklad. Asi päťsto dedinčanov sa vzápäť zbehlo, aby si nabrali pohonné hmoty a to napriek varovaniu, že by sa mohli stať terčom náletu. Podľa Mudžáhida pri nálete nezomrel žiadny talibanec.

Terčom útokov boli cisterny, ktoré ukradli... Foto: Reuters
Nálet NATO v Afganistane Terčom útokov boli cisterny, ktoré ukradli Talibanci. V čase náletu sa však na mieste nachádzalo mnoho civilistov.

Guvernér provincie Kunduz Muhammad Umar uviedol, že medzi 90 mŕtvymi bol aj miestny veliteľ Talibanu a štyria čečenskí bojovníci. Identifikácia obetí je však prakticky nemožná, pretože mnoho tiel je zhorených na nepoznanie.

Riaditeľ nemocnice v meste Kunduz Humajún Chamúš povedal, že trinásť osôb bolo hospitalizovaných s vážnymi popáleninami, medzi nimi tri deti.

Zástupca šéfa misie OSN v Kábule Peter Galbraith vyhlásil, že musí byť vynaložené všetko úsilie na starostlivosť o zranených a kompenzáciu rodín obetí. „Je potrebné posúdiť, čo sa vlastne stalo a prečo došlo k náletu za okolností, keď bolo ťažké s istotou rozhodnúť, že na mieste nie sú civilisti.“ Dodal, že OSN do Kunduzu vyšle vlastný vyšetrovací tím.

Zranených civilistov odvážajú do nemocnice. Foto: Reuters
Nálet NATO v Afganistane Zranených civilistov odvážajú do nemocnice.

Provincia Kunduz bola relatívne pokojnou oblasťou, kým tu tento rok nezačala rásť násilie.

Nemeckí vojaci, ktorí sú tu rozmiestnení, sú prakticky denne terčom útokov, na ich základne dopadajú rakety a hliadky sa musia vysporiadať so streľbou z ručných zbraní. Úroveň násilia stúpla na väčšine územia Afganistanu po tom, čo americký prezident Barack Obama prikázal vyslať v rámci novej stratégie, ktorej cieľom je zbaviť Afganistan vplyvu Talibanu, ktorého vládu zvrhli Spojené štáty inváziou v roku 2001. NATO má v súčasnosti v Afganistane viac ako 100-tisíc vojakov.

debata chyba