Šelma postavila do pozoru celé mesto. Medveďa na Liptove hľadali ochranári aj polícia

Adrenalínové zábery medveďa „šprintujúceho“ centrom Liptovského Mikuláša obleteli celé Slovensko. Jeho návšteva sa skončila neslávne – zanechal za sebou päť zranených ľudí vrátane desaťročného dievčatka. Kompetentní rozhodli o eliminácii šelmy, pričom vedenie mesta prízvukuje, že išlo o výnimočnú situáciu. Ľudia sa momentálne môžu cítiť bezpečne. Na utorok večer už bol naplánovaný aj odstrel šelmy, napokon však po medveďovi pátrali ešte aj počas včerajška.

19.03.2024 16:30 , aktualizované: 20.03.2024 15:44
debata (28)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.
Primátor Liptovského Mikuláša upokojuje obyvateľov
Video
Zdroj: TV Pravda

Zjavne dezorientovaný a splašený medveď šokoval svojou prítomnosťou v uliciach metropoly Liptova všetkých, ktorí práve prechádzali jeho trasou. Videli ho na Podtatranskej ulici, pri hotelovej akadémii, aj v okolí nákupného centra Stop Shop. Dokopy napadol piatich ľudí – dievča vo veku desať rokov, dve ženy (49, 58) a dvoch mužov (32, 72). Hospitalizovaný, našťastie, nemusel byť nikto. Zviera im však spôsobilo rôzne škrabance či pohryznutia, no aj jazvy na duši. Po svojej „exkurzii“ preplával chlpáč rieku Váh smerom do mestskej časti Ploštín.

Modriny, rany. Hovorí obeť útoku medveďa v Liptovskom Mikuláši
Video

Do terénu okamžite nasadili štrnásť mužov Štátnej ochrany prírody, TANAP-u a NAPANT-u. So Zásahovým tímom pre medveďa hnedého aktívne spolupracujú aj poľovníci. Zvýšené sú tiež hliadky štátnej či mestskej polície. Hoci padlo rozhodnutie o eliminácii jedinca, ktorý sa dostal až do centra mesta, ešte v utorok poobede bol nažive.

Pátranie pokračuje

Ako informoval v stredu ráno Jaroslav Slašťan zo zásahového tímu pre medveďa hnedého, ani v noci z utorka na stredu nedošlo k eliminácii medveďa a zásahové tímy naďalej v priebehu včerajška pokračovali v pohotovostných hliadkach. Počas dňa v Liptovskom Mikuláši a okolí pôsobili tri hliadky. Prvá na ulici Podtatranská a v intraviláne mesta, druhá hliadka v lokalitách mestských častí Ploštín a Iľanovo, tretia hliadka obce Závažná Poruba a Liptovský Ján. V súčinnosti boli aj hliadky Policajného zboru SR ako aj Mestskej polície Liptovský Mikuláš.

Miestni o udalosti stále búrlivo debatujú a vravia, že už ich asi nič neprekvapí. „Teraz aby sme sa obávali chodiť aj normálnymi ulicami, nieto ešte do prírody. Veď si zoberte, že hneď oproti je základná škola. Keby sa to neodohralo za bieleho dňa v nedeľu, ale v týždni, nechcem si predstaviť, čo sa mohlo stať,“ hovorí Kristína. Stretli sme ju pri nákupnom centre, popri ktorom medveď bežal a pohotový obyvateľ ho zachytil na videozázname. „Niektorí to zľahčujú, že chudák medveď. Neviem, či by sa vyjadrovali rovnako, keby švihol pazúrmi ich dieťa,“ podotkla. Myslí si, že zviera malo odvahu vojsť len na okraj mesta, no asi sa niečoho zľaklo. „Potom už len splašene bežalo a nevedelo, kde. Žiaľ, schytalo to niekoľko ľudí,“ dodala.

Len kúsok od detí. Medveď pobehoval v centre mesta
Video

V rovnakej lokalite sme natrafili aj na Janu, ktorá vraj nie je veľmi bojazlivá, no nebolo by jej všetko jedno, keby sa oproti nej vynoril medveď. „Keď som videla to video, len som sa potešila, že som v ten deň nemusela byť v práci. V týchto priestoroch totiž robím,“ poznamenala. „Keby sa za mnou vyrútil, asi by som v strese kričala a skákala nevediac, kam sa podieť,“ uzavrela.

zväčšiť Medveď v uliciach Liptovského Mikuláša. Foto: liptov112.sk
medveď, Liptovský Mikuláš Medveď v uliciach Liptovského Mikuláša.

Traumatizované obete

Primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč (Hlas) situáciu upokojuje. Ľuďom odkazuje, že sa môžu cítiť bezpečne. „Hneď sem nastúpil zásahový tím, so všetkými svojimi kapacitami, pričom monitoruje okolie mesta a hľadá jedinca, ktorý tu v nedeľu vystrájal. Verím, že čoskoro ho aj dolapia,“ povedal. Pripomenul, že pomáhajú aj poľovníci, no posilnené sú tiež hliadky štátnej či mestskej polície. „Teraz je mesto najbezpečnejšie vo svojej histórii, lebo sme neustále chránení,“ povedal s úsmevom.

„Predpokladám, že takýto incident sa nezopakuje. Išlo o mimoriadnu udalosť, žiaľ, aj s následkami zranení viacerých osôb. Momentálne je ale situácia pod kontrolou,“ tvrdí primátor. Nie je podľa neho dôvod špekulovať o tom, že dotknutá šelma prišla do mesta kvôli potrave.

ťažba, Čierny Balog, Šaling Čítajte aj Z najkrajších stromov sú vraj „najpľuhavšie“. Horehronci na svoju krásnu prírodu spomínajú s nostalgiou

„Ten medveď tadiaľto prebehol v priebehu dvadsiatich minút. Pri kontajneroch sa nezastavil. Neobstojí teda argument, že sme tu mali takúto návštevu kvôli prebytku odpadov. V okrajových častiach máme, podľa zákona, kontajnery zabezpečené,“ podčiarkol. „Je to skôr udalosť, ktorá bola následkom agresie jedinca, ktorý prešiel mestom a zmizol niekde v Nízkych Tatrách. Teraz po ňom pátrajú pomocou techniky, ako sú drony, termovízne zariadenia a podobne,“ vysvetlil.

Jedna z obetí útoku medveďa je Denisa Ferenčáková. Pre ta3 opísala svoje zranenia. Ide o pomliaždený hrudník, modriny a „dodriapané“ časti tela. “Ten medveď po mne prešiel celý, ako do mňa zozadu narazil, takže ja som v tej chvíli v tom šoku ani nevedela, že čo sa vlastne udialo,” priblížila poškodená. “Mám pomliaždený hrudník, to je asi najhoršie. Potom vlastne tými pazúrmi je to dodriapané, mám také tri chmaty, nohu mám celú modrú," opísala. "Neviem, kedy sa toto celé zahojí. Myslím ten strach, to všetko na duši. Zatiaľ to tak nevidím, že by som sama chodila niekde von,” dodala.

Napadnutý cyklisa Filip Biskupič pre Markízu skonštatoval, že padol utekajúcemu medveďovi rovno do rany. Celé to mal sledovať jeho syn. „Skočil na mňa, bol tam nejaký zápas, potom ja si pamätám, že bol nado mnou, som bol na zemi, som ležal, cítil som nejaké uhryznutie, ja som nohami kopal okolo seba a kričal som na plné hrdlo,“ povedal pre Televízne noviny. „Dosť som sa bál o svoj život, dalo by sa povedať, lebo tak medveď. Bál som sa, že mi chytí krk, alebo sa tam niečo stane,“ vyrozprával.

Vedenie mesta je s ľuďmi, na ktorých medveď zaútočil, v kontakte. Hoci všetci z toho vyviazli viac-menej s ľahkými zraneniami, tento zážitok na nich zanechal hlbokú stopu v podobe traumy. „Kontaktoval nás manžel jednej z napadnutých dám s tým, aby sme jej sprostredkovali psychologickú pomoc. Výsledkom je, že jej stav sa zlepšil,“ priblížil primátor. Všetkým obetiam útoku poslal listy, že ak by čokoľvek potrebovali, môžu sa na neho obrátiť. „Tá psychologická pomoc je naozaj dôležitá. Veď mnohí ľudia majú často traumu už z útoku malého psíka – čo už z takej šelmy, ktorá má dlhšie zuby a ešte dlhšie pazúry,“ zhodnotil.

Opakujúce sa problémy

Mimoriadna situácia, ktorú v Liptovskom Mikuláši kvôli šelme vyhlásili, potrvá podľa primátora do odvolania. „Čiže minimálne dovtedy, kým nedôjde k eliminácii tohto jedinca,“ ozrejmil.

Mesto v utorok zverejnilo oznam, aby sa obyvatelia v poobedňajších a vo večerných hodinách nezdržiavali medzi mestskou časťou Iľanovo a obcou Závažná Poruba (v blízkosti starej cesty). „S vysokou pravdepodobnosťou bude vykonaný odchyt nebezpečného medveďa za použitia strelných zbraní. V prípade neposlúchnutia sa vystavujete vysokému riziku ohrozenia života,“ uviedla samospráva. Do našej uzávierky ešte nebolo jasné, ako to celé dopadlo.

zväčšiť Cesta uzavretá kvôli lovu problémového medveďa,... Foto: mesto LM
uzavretá cesta, Liptovský Mikuláš, medveď, lov Cesta uzavretá kvôli lovu problémového medveďa, ku ktorému malo dôjsť v utorok podvečer.

V minulosti už v Mikuláši problémy s medveďmi mali. „V roku 2010 sme využili posledné možnosti, keď mesto, spoločne s tromi poľovníckymi združeniami pripravilo žiadosti na ministerstvo životného prostredia. Dve z nich boli posúdené kladne, čiže sme dostali povolenie na odstrel. Jeden kus sa zlikvidoval pri Demänovej, druhý pri najväčšom sídlisku Podbreziny,“ objasnil Blcháč. „Odvtedy evidujeme od obyvateľov viacero podnetov. K stretom dochádza, keď idú ráno do práce – na zastávke, ale aj v iných častiach mesta. Tiež v inú dobu,“ povedal.

O podobný postup ako pred pár rokmi sa, v súvislosti s elimináciou, pokúsila samospráva aj pred štyrmi rokmi, no neprešlo jej to. „Dúfam, že v tejto situácii to bude konečne jednoduchšie,“ doplnil primátor.

Občianska iniciatíva My sme les tvrdí, že správa Tatranského národného parku vnadí divé zvieratá vrátane medveďov do blízkosti turisticky vychytených osád Vysokých Tatier. Ochranári v minulom týždni zaznamenali viacero prípadov vnadenia kukuričnou silážou. Pripomenuli, že ide o činnosť, na ktorú je potrebný súhlas orgánu ochrany prírody, inak je nelegálna.

Iniciatíva sa plánuje obrátiť na Slovenskú inšpekciu životného prostredia, pričom informáciu o podnete postúpi aj lesnému úradu. „Viaceré nami zdokumentované vnadiská sa nachádzali vo vzdialenosti len niekoľko stoviek metrov od ľudských sídiel, čo považujeme za trestuhodné vystavovanie miestnych obyvateľov a turistov riziku stretov s medveďmi. Považujeme za absurdné, že zástupcovia ministerstva životného prostredia zároveň s ignorovaním či dokonca podporovaním takejto činnosti útočia na ochranárov a vinia ich zo zodpovednosti za problémy s medveďmi,“ uviedli.

Správa Tatranského národného parku v reakcii pre agentúru SITA uviedla, že v žiadnom zo spomínaných prípadov nejde o vnadiská. „Správa TANAP-u ako užívateľ vyhradeného poľovného revíru TANAP má na svojom území desiatky prikrmovacích zariadení, ktoré roky slúžia zveri v prípade núdze. Rovnako aj spomínané tri boli v uplynulom období využívané na tento účel, keďže pre poľovné revíry na území Tatranského národného parku bol územne príslušnými okresnými úradmi vyhlásený na obdobie od 1. decembra 2023 do 5. apríla 2024 čas núdze," informovala Martina Petránová z komunikačného oddelenia správy národného parku.

Zdroj: SITA

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Liptovský Mikuláš #Žilinský kraj