795. deň: Syrskyj: Naša situácia sa zhoršuje. Zelenskyj rokuje s USA o 'najsilnejšej' bezpečnostnej dohode

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach, uviedol hovorca východného velenia Nazar Vološyn.

28.04.2024 07:15 , aktualizované: 19:43
Boroďanka, vojna na Ukrajine Foto: ,
Čiastočne zničené budovy po ruských útokoch v Boroďanke, severne od Kyjeva na Ukrajine. Boroďanka bola obsadená ruskými jednotkami na začiatku ich invázie v roku 2022.
debata (323)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 795 dní
Vojna bez ľudí. Ukrajinské letecké drony ničia ruské pozemné
Video
Ruská vojna proti Ukrajine je aj technologický konflikt. Ukrajinské bezpilotné stroje ničia ruské pozemné drony. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany
vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron Čítajte viac 794. deň: Syrskij: Situácia na fronte sa zhoršuje. ISW: Zmraziť front? To je predčasné

19:43 Ukrajina a Spojené štáty vedú rokovania o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, povedal dnes vo svojom pravidelnom večernom videoposolstve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cieľom podľa neho je, aby išlo o „najsilnejšiu“ z dohôd, ktoré Kyjev v posledných mesiacoch uzavrel so svojimi spojencami. Informovala o tom agentúra DPA.

„Už pracujeme na konkrétnom texte,“ povedal Zelenskyj. „Pracujeme tiež na vymedzení konkrétnej výšky podpory na tento rok a na najbližších desať rokov,“ dodal s tým, že ide o vojenskú, finančnú a politickú podporu a tiež podporu spoločnej výroby zbraní.

Zelenskyj nespresnil, kedy by mohla byť dohoda medzi Kyjevom a Washingtonom podpísaná. Povedal však, že má byť „príkladná“ a bude „odrážať silu amerického vedenia“.

Ako prvá podobnú bilaterálnu dohodu s Ukrajinou podpísala v januári Británia, neskôr sa k nej pridalo Nemecko, Francúzsko, Dánsko, Kanada, Taliansko, Holandsko, Fínsko a Lotyšsko. Zelenskyj predtým uviedol, že prebiehajú rokovania aj ďalšími krajinami. Podľa českého prezidenta Petra Pavla by podobnú bilaterálnu dohodu mohlo s Ukrajinou uzavrieť tiež Česko, a to v máji alebo júni.

Spojené štáty sú najväčším podporovateľom Ukrajiny, ktorá už viac ako dva roky čelí rozsiahlej ruskej invázii. Až minulý týždeň americký Kongres dokončil schvaľovanie balíka v celkovej výške 61 miliárd dolárov na pomoc ukrajinskej armáde, ktorá na bojisku čelí vážnym ťažkostiam v podobe nedostatku zbraní, munície i vojakov.

18:23 Šéf ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadenie a preskupovanie ruských vojsk pri Charkove, druhom najväčšom meste Ukrajiny vzdialenom len asi 30 kilometrov od ruskej hranice. Charkov sa v posledných mesiacoch stáva častým terčom vzdušných útokov a podľa Ukrajiny sa Rusi toto mesto s 1,3 milióna ľudí snažia urobiť neobývateľným.

„V najviac ohrozených oblastiach boli naše vojská posilnené delostrelectvom a tankovými jednotkami,“ uviedol Syrskyj.

15:55 Veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj v nedeľu zopakoval, že situácia na fronte sa pre ukrajinských obrancov zhoršuje. V podrobnom zhrnutí frontovej situácie na sociálnych sieťach priznal Rusku „taktické úspechy“ v najmenej troch sektoroch.

„Situácia na fronte sa vyostrila,“ uviedol Syrskyj v príspevku na komunikačnej platforme Telegram. „Situácia sa dynamicky menila – v niektorých oblastiach mal nepriateľ taktické úspechy a v niektorých oblastiach sa nám podarilo zlepšiť taktické postavenie našich jednotiek,“ dodal.

Podľa Syrského je pre ukrajinské vojská najzložitejšia situácia západne od Avdijivky a Marjinky, kde sa ruské sily snažia predrať v smere na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny sa presunuli na nové línie západne od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky… Celkovo nepriateľ dosiahol v týchto oblastiach určité taktické úspechy, ale nepodarilo sa mu získať operačnú prevahu,“ uviedol veliteľ ukrajinskej armády s tým, že ukrajinské vojská sa ústupom snažia udržať svoju bojaschopnosť.

Rusi podľa neho útočia tiež na frontovom sektore pri meste Kupjansk v Charkovskej oblasti – pri obciach Stemachivka a Berestove mali čiastočný úspech, postup sa však podarilo zastaviť. Napätá je situácia aj pri meste Časiv Jar a Kliščijivky blízko Bachmutu.

Syrskyj už v sobotu uviedol, že situácia na fronte má pre ukrajinských obrancov sklon sa zhoršovať, o čom podľa svojich slov informoval západných spojencov Ukrajiny. Poukázal tiež na veľký počet ruských vzdušných úderov na energetickú infraštruktúru krajiny z posledných týždňov. Ukrajina tiež podľa neho naliehavo potrebuje ďalšie rakety, muníciu, vojenské vybavenie a bojovú techniku.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že jeho sily prevzali kontrolu nad ukrajinskou dedinou Novobachmutivka, ktorá sa nachádza približne desať kilometrov severne od dobytej Avdijivky v Doneckej oblasti. Kyjev sa k správe ruského rezortu obrany zatiaľ nevyjadril.

15:30 Telá dvoch utopených mužov našla v rieke Tise sobotu večer hliadka ukrajinských pohraničníkov. Vzhľadom na vysoké pereje a silný prúd sa telá podarilo vytiahnuť z vody až v nedeľu ráno, uviedol denník Ukrajinska pravda na svojom webe. Úrady sa teraz snažia zistiť totožnosť utopených.

Tisa tvorí čiastočne hranicu Ukrajiny s Rumunskom, Maďarskom a Slovenskom. Cez rieku sa podľa médií snažia dostať muži, ktorí sa obávajú povolania do vojny proti Rusku. Po invázii ruských vojsk ukrajinské úrady zakázali mužom od 18 do 60 rokov cestovať do zahraničia.

Od vypuknutia vojny len na úseku, ktorý stráži pohraničná jednotka z Mukačeva, našli telá už 24 mužov, ktorí sa pokúšali rieku prekročiť, uviedol ukrajinský denník. Hoci momentálne stav vody v rieke klesol, pokúšať sa ju preplávať je mimoriadne nebezpečné, a to najmä v noci, keď plavec môže naraziť do ostrých kameňov či zvyškov stromov, nehovoriac o prudkom prúde a nízkej teplote vody, varujú pohraničníci.

13:28 Rusko je možné poraziť a Západ má na výber, či tak urobí na Ukrajine, alebo na poľských hraniciach, uviedol poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski v rozhovore poskytnutom skupine novinárov, ktorý v nedeľu zverejnil spravodajský server Onet.

Ak by ruský prezident Vladimir Putin dobyl Ukrajinu, urobil by podľa Sikorského to, „čo (Adolf) Hitler urobil s Československom“, teda zmocnil by sa priemyslu okupovanej krajiny, Ukrajincov zmobilizoval do ruskej armády a poslal ich bojovať ďalej na západ.

Rusko, Deň víťazstva Čítajte viac Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

11:44 Dvaja muži z Ukrajiny boli v sobotu večer zabití v areáli nákupného strediska v nemeckom meste Murnau v spolkovej krajine Bavorsko, informuje DPA.

Tamojšia polícia krátko po čine zadržala ďalšieho muža, ktorý je v prípade dôvodne podozrivý. Ide o 57-ročného Rusa, okolnosti ani motív činu však neboli bezprostredne zná­me.

Polícia v Hornom Bavorsku zatiaľ neuviedla ani to, či sa spomenutí traja muži vzájomne poznali. „Sme zatiaľ na samom začiatku vyšetrovania,“ upozornil hovorca polície Daniel Katz.

K činu došlo v sobotu v podvečerných hodinách pred predajňou s potravinami, spresnila polícia. Páchateľovi sa údajne najprv podarilo ujsť, polícia ho však čoskoro zadržala v jeho byte neďaleko miesta činu.

V prípade obetí ide podľa polície o občanov Ukrajiny vo veku 23 a 36 rokov, píše DPA. Obaja podľahli bodným zraneniam; starší z mužov priamo na mieste, mladší neskôr po prevoze do nemocnice. Prípad začala vyšetrovať kriminálna polícia pre podozrenia z dvojnásobnej vraždy. Podozrivý zostáva vo väzbe a v nedeľu by sa mal postaviť pred sudcu, dodáva DPA.

8:50 Ruský dronový útok v noci na nedeľu ťažko poškodil hotel v juhoukrajinskom meste Mykolajiv, oznámil na sociálnej sieti šéf správy rovnomennej oblasti Vitalij Kim. Rekreačný objekt začal horieť, správy o zranených či obetiach teraz nie sú. Ruské ostreľovanie a nálety na Ukrajincov ovládanú časť Chersonskej oblasti na juhovýchode krajiny si podľa úradov vyžiadali troch zranených.

Ukrajinským silám sa podarilo zostreliť päť z deviatich ruských dronov, uviedol generálny štáb, ktorý spomenul, že okrem dronov Šáhid iránskej konštrukcie použili Rusi aj bezpilotné lietadlá bližšie nezisteného typu. Ukrajinská armáda sa podľa serveru RBK-Ukrajina domnieva, že pravdepodobne išlo o prieskumné drony vyhľadávajúce potenciálne ciele.

Ukrajinské letectvo ráno uviedlo, že nad Mykolajivom zničilo ruský dron iránskej výroby. Protivzdušná obrana zasahovala tiež v okolí ukrajinského hlavného mesta Kyjeva.

Agentúra Reuters spomenula, že podľa ruských médií okupačné sily v Mykolajive zasiahli lodenicu a hotel, kde boli ubytovaní „britskí žoldnieri“.

Ruské ostreľovanie takmer dvoch desiatok obcí v Chersonskej oblasti a tiež samotného Chersonu si vyžiadalo troch zranených, uviedol na Telegrame šéf oblastnej správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasiahla obytné štvrte, konkrétne poškodila dve výškové budovy, osem súkromných domov, vysokoškolské zariadenie a objekt kritickej energetickej infraštruktúry.

Podľa ruského ministerstva obrany zničili 17 dronov, ktoré nad ruské územie vypustila ukrajinská strana. Útok vraj zrejme mieril na zásobníky ropy a pohonných hmôt v Kalužskej oblasti južne od Moskvy. Tri drony sa zrútili popri zásobníkoch bez toho, aby ich poškodili, tvrdil gubernátor Vladislav Šapša.

Ministerstvo uviedlo, že deväť bezpilotných strojov bolo zasiahnutých na Brjanskou oblasťou, tri nad Kurskou a dva nad Belgorodskou.

Oproti tomu gubernátor Brjanskej oblasti Alexander Bogomaz na sociálnej sieti v noci písal o zostrelení 13 dronov. Všetko sa podľa neho zaobišlo bez zranených a škôd na zemi.

Agentúra Reuters doplnila, že Moskva len málokedy spomína skutočné dôsledky ukrajinských útokov. Kyjev, ktorý sa k operáciám na území Ruskej federácie zvyčajne nevyjadruje, sa posledné týždne snaží útočiť na ruské ropné rafinérie. Ruské okupačné sily opakovane mieria na ukrajinské elektrárne, časti energetickej infraštruktúry či dopravné uzly.

Ukrajina sa už viac ako dva roky bráni ozbrojenej ruskej agresii, správy bojujúcich strán zvyčajne nie je možné overiť z ďalších zdrojov.

7:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v sobotu neskoro večer ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru krajiny, informuje agentúra DPA. Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve poukázal na to, že Rusko napadlo infraštruktúru, cez ktorú prúdi plyn z Ukrajiny do Európskej únie (EÚ).

Napriek ruskej invázii, ktorá trvá už viac než dva roky, ruský plyn naďalej prúdi cez Ukrajinu, aj keď v oveľa menšom množstve. Ukrajinská štátom vlastnená plynárenská spoločnosť Naftogaz sa už aj predtým sťažovala na ruské útoky na plynovodnú sieť, avšak bez uvedenia konkrétnych podrobností, pripomína DPA.

Spoločnosť nedávno oznámila, že od roku 2025 už nebude prepravovať ruský plyn na západ; aktuálne platná zmluva s ruským štátnym plynárenským gigantom Gazprom totiž vyprší koncom tohto roka.

Rusko v priebehu soboty opätovne podniklo raketové útoky na Ukrajinu, pričom sa zameralo predovšetkým na energetické zariadenia. Poškodené boli štyri tepelné elektrárne.

Zelenskyj v tejto súvislosti opäť vyzval Západ, aby Ukrajine poskytol viac podpory v oblasti protivzdušnej obrany, cituje DPA. Ukrajinský prezident zároveň dodal, že sa pracuje na odstránení škôd po bombardovaní.

Moskva predtým ospravedlňovala nové ostreľovanie energetických zariadení na Ukrajine tvrdeniami, že Kyjev taktiež útočí dronmi na ruskú infraštruktúru. V dôsledku jedného z takýchto útokov vypukol v sobotu požiar v ropnej rafinérii v ruskej Krasnodarskej oblasti. Napriek tomu sú však škody spôsobené ukrajinskými útokmi na ruskom území v porovnaní s masívnou deštrukciou po raketových útokoch Moskvy len minimálne, uzatvára DPA.

7:36 Ruské sily pravdepodobne dosiahnu významné taktické úspechy v nasledujúcich týždňoch, keďže Ukrajina čaká na príchod americkej pomoci na front, ale je nepravdepodobné, že by zlomili ukrajinskú obranu, uvádza americký Inštitút pre výskum vojny (ISW). Svoje presvedčenie opiera aj o informácie z rôznych médií.

Politico informovalo 26. apríla, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v decembri 2023 povedal predsedovi Snemovne reprezentantov Mikeovi Johnsonovi, že ukrajinské sily budú schopné „vydržať“ do marca alebo apríla 2024 bez ďalšej pomoci USA. Príchod americkej pomoci na front v nadchádzajúcich týždňoch umožní ukrajinským silám riešiť ich súčasné materiálne obmedzenia a otupiť prebiehajúce ruské útočné operácie a zdá sa, že ruské sily zintenzívňujú úsilie o destabilizáciu ukrajinskej obrany a získanie pozície pred príchodom americkej pomoci.

Dvaja ukrajinskí spravodajskí dôstojníci pre denník Financial Times povedali, že ruské sily využívajú prebiehajúce útočné operácie a raketové útoky proti Ukrajine na prípravu bojiska na očakávanú rozsiahlu ruskú útočnú operáciu koncom mája alebo v júni. Denník tiež citoval iného západného predstaviteľa, podľa ktorého ruské sily môžu v najbližších týždňoch urobiť ďalšie „taktické prielomy“, ale Ukrajinu to nepoloží.

Ruské sily majú šancu dosiahnuť významné taktické zisky v oblasti Avdijivky a sledovať operačne významný cieľ – dbytie Časiv Jaru. Ani jedna z týchto snáh sa v blízkej dobe pravdepodobne nerozvinie do operačne významného prieniku, nehovoriac o tom, že by spôsobili kolaps ukrajinskej obrannej línie v Doneckej oblasti, uviedol ISW.

7:10 Rusko vyslalo ďalších vojakov do Očeretine na východe Ukrajiny, aby tam posilnili ofenzívu, ale kyjevské sily dedinu z veľkej časti stále držia a očakávajú, že dodávky zbraní z USA zmenia vývoj v ich prospech, uviedla v sobotu ukrajinská armáda. Ruské jednotky pomaly postupovali cez najmenej pol tucta dedín na východnom fronte od dobytia mesta Avdijivka, bašty ukrajinskej obrany, vo februári, keď sa vyčerpaným ukrajinský silám míňala munícia, konštatovala agentúra Reuters.

V Očeretine zúrili v sobotu kruté boje, ale hovorca východného velenia Nazar Vološyn povedal, že ukrajinské sily majú situáciu „pod kontrolou“ a kontrolujú dve tretiny dediny.

Ukrajinským jednotkám sa podľa neho podarilo ostreľovať časť dediny, ktorú obsadili ruské sily, a že „nepriateľ je zablokovaný a prijímajú sa opatrenia na jeho ‚vykopnutie‘“. Na severe na východnom fronte sa ruské sily pokúšali za každú cenu dobyť strategické mesto Časiv Jar, hoci do mesta nevstúpili, povedal.

Časiv Jar, ktorý leží na vyvýšenom mieste, je považovaný za bránu do zostávajúcich dôležitých miest kontrolovaných Ukrajinou na Donbase, ktoré sa Rusko snaží v plnej miere dobyť po svojej úplnej invázii vo februári 2022.

Ukrajinskí vojaci čelia početnej presile, ale dostali obrovskú morálnu podporu, keď Spojené štáty tento týždeň konečne podpísali veľký balík pomoci, ktorý obsahuje vojenskú pomoc. Vološyn uviedol, že Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke a v iných oblastiach. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Rusko môže pripravovať ofenzívu koncom mája alebo v júni.

Agentúra Reuters nemohla nezávisle overiť tvrdenia Vološyna o situácii na bojisku.

323 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine