Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

Konanie premiéra Roberta Fica (Smer) vykazuje známky zastrašovania alebo nebezpečného vyhrážania sa súdnej moci. Tvrdila to opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) na štvrtkovej tlačovej besede v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde. Fico sa podľa jej slov snaží dostať k veciam, na ktoré nemá žiadny právny nárok.

25.04.2024 13:50 , aktualizované: 15:34
remišová Foto: ,
Veronika Remišová
debata (33)

Zároveň vyzvala generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby si všímal, čo sa deje s právnym štátom, ako sa výkonná moc vyhráža súdnej moci.

Fico je podľa poslanca Gábora Grendela (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) vysadený na niektorých sudcov Špecializovaného trestného súdu a Najvyššieho súdu (NS) SR. „Včerajší pokus o stiahnutie kompletnej databázy slúžil práve tomuto cieľu, aby sa sudcom, na ktorých je vysadený, pomstil,“ usúdil a zároveň upozornil zamestnancov Ministerstva spravodlivosti SR, aby sa nenechali zneužiť na politické hry premiéra Fica a ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer).

Fico Čítajte viac Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná, odpovedá Šikuta

Zástupcovia hnutia Slovensko zároveň na štvrtkovej tlačovej besede kritizovali pôsobenie Ficovej vlády, ktoré zhodnotili ako mimoriadne zlé. Vytýkajú jej napríklad výrazne nižšie tresty za podvody a korupciu, prenasledovanie čestných vyšetrovateľov, zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry či šikanu čestných prokurátorov.

Fico v stredu (24. 4.) vyzval predsedu NS SR Jána Šikutu, aby poskytol informácie, ako sa prerozdeľovali spisy prostredníctvom informačného systému v najcitlivejších politických kauzách v rokoch 2020 až 2023. Podotkol, že zamestnanci NS SR počas utorkovej kontroly odmietli rezortu spravodlivosti poskytnúť informácie týkajúce sa systému.

Tlačová beseda vlády po výjazdovom rokovaní v Dolnej Krupej
Video

Šikuta ubezpečil, že spisy sú prideľované podľa pravidiel transparentnosti a súd nemá čo zatajovať. Voči vyjadreniam Fica sa dôrazne ohradil a kontrolu označil za arogantnú a neštandardnú. Žiadať všetky spisy podľa neho nemá oporu v zákone. Zároveň deklaroval, že súd je kedykoľvek pripravený byť nápomocný v konkrétnych prípadoch, pri ktorých sú podozrenia z možného pochybenia.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Veronika Remišová