Neviem si predstaviť, že nepostavíme novú jadrovú elektráreň. Slovensko nebude mať čím svietiť, tvrdí šéf spoločnosti, ktorá ju pripravuje

Ak nepostavíme novú jadrovú elektráreň, o dvadsať rokov nebudeme mať dostatok elektriny, hovorí generálny riaditeľ Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska Roman Sporina. Podľa neho nárast spotreby nepokryje ani to, ak zatlačíme na rozvoj doteraz na Slovensku nevyužitého potenciálu obnoviteľných zdrojov energie, teda elektriny z vody, vetra a slnka.

30.04.2024 06:05
debata (26)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Podľa Romana Sporinu nie je pravdivý dojem, že projekt výstavby novej jadrovej elektrárne spí a oživil ho až svojimi nedávnymi vyhláseniami premiér Robert Fico. „Práce na tom sa od roku 2010 kontinuálne dejú podľa harmonogramu. Prvá fáza povoľovania by mala byť v blízkej dobe ukončená. Samotné rozhodnutie akcionárov a výber technológie je nastavaný na rok 2027, s plánovaným začiatkom výstavby okolo roku 2030,“ tvrdí Roman Sporina.

„Aké budeme mať zdroje po roku 2050? Máme večer 24. decembra, čas vianočný, celý deň bolo zamračené. Obnoviteľné zdroje nám nevyrobili nič, ale Slovensko v danej chvíli potrebuje mať zdroje so základnou bázou okolo 3000 MW. Odkiaľ? Čím budú svietiť naše deti?“ dodáva Sporina.

Otázka teda podľa šéfa Jadrovej energetickej spoločnosti nestojí tak, či nový atómový reaktor stavať, ale skôr akú technológiu a ktorého dodávateľa vybrať a ako nastaviť financovanie výstavby, aby bola zaujímavá pre potenciálnych investorov. „Posudzujeme všetky možné modely akým spôsobom k tomu pristupujú okolité krajiny, tým pádom si zoberieme to najlepšie, čo vieme z toho sveta dostať,“ hovorí.

Energetici však riešia ešte jeden problém, ktorý sa stále viac skloňuje aj v iných sektoroch. Nedostatok nových pracovníkov, ktorí by neskôr nahradili súčasných odborníkov. „Ja osobne mám 48 rokov a patrím v tej spoločnosti k tým mladším. Potrebujeme priniesť nových mladých, ktorých by súčasní odborníci zasvätili do toho procesu. Pritom je to sektor, ktorý je nadštandardne platený a máte istotu, že vás nenahradia roboty,“ vysvetľuje Roman Sporina Viac si vypočujte v podcaste denníka Pravda.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #jadro #energetika #JESS #Počúvajte Pravdu