V Zemplínskom Hradišti je najviac bocianov

Vďaka najväčšej kolónii bociana bieleho na Slovensku a najvyššiemu počtu aktívnych miest sa dostala obec Zemplínske Hradište v Trebišovskom okrese do Knihy rekordov Slovenska.

21.08.2006 14:34
debata

V obci evidujú 16 párov bocianov, ktoré v tomto roku priviedli na svet 24 potomkov. „Vďaka nepriaznivým poveternostným podmienkam na jar a v čase privádzania potomstva na svet je ich menej, ako sme boli zvyknutí. V uplynulých rokoch sme mali v obci 18 až 19 hniezd,“ uviedol starosta obce Jozef Šimko. Dodal, že každoročne v dnešný deň sa bociany grupujú a začínajú odlietať do teplých krajín. „Tento rok nás teda opustí dovedna 56 bocianov,“ povedal Šimko.

Podľa starostu sa bocianom v obci, ktorá sa rozprestiera v chránenom vtáčom území, darí. Všetky hniezda sa nachádzajú na betónových podstavcoch. Pri ich prekladaní z elektrických stĺpov pomohli obyvateľom obce energetické závody, ktoré do nových podstavcov a prác súvisiacich s prekladaním hniezd investovali 250 tisíc korún.

Dovedna 1 201 obyvateľov obce si na „krotkú bielu spoločnosť“ zvyklo. Bociany sa pohybujú v okolí domov, po záhradách a priľahlých poliach. Dedinčania sú si vedomí, že po odlete bocianov sa schyľuje k jeseni. Bociany na trase do Južnej Afriky a k povodiu Nílu prekonajú od štyroch do desaťtisíc kilometrov. Túto vzdialenosť prekonajú za 20 až 40 dní letu, počas ktorého odpočívajú zhruba 14 dní.

Zápis do knihy rekordov sprevádzali v Zemplínskom Hradišti cez víkend prednášky, výstavy a filmy o spomínaných operencoch.

Druhou slovenskou obcou, v ktorej hniezdi najväčšia komunita bociana bieleho, je obce Buzica v okrese Košice- okolie, v ktorej evidujú 10 hniezd.

debata chyba