Park Project vyvolal vlnu nesúhlasu

Okolím Račianskeho mýta putuje petícia. Už teraz obsahuje asi 500 podpisov rozhorčených občanov, ktorí sa búria proti plánovanej výstavbe areálu Park Project s výškovou budovou v tesnej blízkosti tunajšieho obľúbeného parku. Obyvatelia ňou protestujú proti ďalšiemu znehodnocovaniu svojho životného prostredia, prílišným zahusťovaním miestneho staršieho sídliska či okliešťovaním zelených plôch.

25.07.2007 07:00
Račianske mýto Foto:
Park na Račianskom mýte možno čakajú zmeny.
debata

Varujú zároveň pred neriešenými dopravnými problémami, ktoré sa podľa nich novou zástavbou či dlhoročnými plánmi viesť tadiaľto „mestskú diaľnicu“ Severná tangenta ešte znásobia.

Developerská spoločnosť GTC Real Estate Park, ktorá sa Park Projekt chystá postaviť, sa však bráni. „Nový stavebný súbor zaberie výhradne plochu schátraného školského ihriska hotelovej akadémie na Mikovíniho ulici. Naopak, s magistrátom sme sa už dohodli, že priľahlú časť parku, v ktorej sa teraz usadzujú bezdomovci, upravíme a oživíme. Škole zase zrekonštruujeme telocvičňu. Občanov žijúcich v okolí preto ubezpečujem, že touto výstavbou ich nehnuteľnosti iba získajú na cene,“ tvrdí manažér firmy Jozef Šimek.

Zároveň zdôrazňuje, že pri parku vyrastie aj z estetického hľadiska špičkové dielo. „Štúdiu vypracoval uznávaný architekt Peter Moravčík, autor Rozadolu, Troch veží a ďalších hodnotných bratislavských stavieb.“ Jeho súčasťou má byť podľa spresnených údajov 18-podlažná obytná veža, na ktorú v línii Mikovíniho nadviaže päťpodlažný hotel a ďalšia päťpodlažná bytovka.

„Hotelových izieb vznikne 90 a nových bytov pribudne len 80, keďže budú mať najvyšší štandard a s ním súvisiacu veľkú plošnosť,“ priblížil Šimek. Potvrdil, že prízemie všetkých objektov zaberú obchody, reštaurácie či reprezentačné priestory. Dve podlažia vybudované pod celým areálom zase ponúknu podzemné parkovacie miesta. A prístup k novostavbám bude z ulíc Smrečianskej a Mikovíniho.

„Patríme k najsilnejším developerským spoločnostiam, získali sme mnoho ocenení, máme kredit v deviatich krajinách Európy. Nikdy by sme nešli do špekulatívneho projektu, naša činnosť je transparentná, čistá, stopercentne rešpektujeme územný plán,“ dodal firemný manažér. Podľa neho nie sú opodstatnené ani obavy z možného zatienenia parku, ktorý roky slúži najmä deťom a dôchodcom.

Nahliadnuť do projektového zámeru eseročky GTC možno do 31. júla na prízemí budovy magistrátu na Primaciálnom námestí. Aj s diskusným portálom je k dispozícii aj na www.environmental.sk. Pripomienky k výstavbe môžu občania tiež do konca júla písomne doručiť Obvodnému úradu životného prostredia na Karloveskej č. 2.

debata chyba