Pamiatková zóna v Bratislave sa zužovať nebude

Pamiatková zóna v Bratislave sa zužovať nebude. Rozhodol o tom Krajský súd v Bratislave, ktorý vyhovel návrhu občianskych aktivistov. Zrušil tak rozhodnutie niekdajšieho ministra kultúry Františka Tótha z októbra 2005 o zmenšení pamiatkového územia, ktoré v centre Bratislavy uľahčilo podmienky pre stavebníkov. Podľa verdiktu sa ministerstvo bude musieť rozsahom zóny zaoberať odznova.

30.01.2008 13:02
Bratislava Foto: ,
Ilustračné foto
debata

„Napadnuté rozhodnutie je nepreskúmateľné pre absenciu dôvodov, ktoré k nemu viedli ministra,“ konštatoval dnes trojčlenný senát Krajského súdu. Podľa súdu pre zmenu hraníc pamiatkovej zóny treba jasné dôvody. Ministerstvo podľa neho malo určiť, či je o zúženie zóny verejný záujem a prečo sa má zmenšiť v navrhnutom rozsahu.

Tóth zomrel pri autohavárii v roku 2006. Aj pre rozhodnutie o pamiatkovej zóne umelci žiadali jeho odvolanie. Z chráneného územia totiž vypadla napríklad veľká časť mestskej časti Staré Mesto.

„Pamiatková zóna bude platiť v pôvodnom rozsahu,“ reagoval na verdikt súdu jeden z občianskych aktivistov Ondrej Dostál. Žalobu na súd podali aj preto, aby zabránili výškovým stavbám v bratislavskom Starom Meste, napríklad „mrakodrapu“ na Šancovej ulici. Zúžená pamiatková zóna platila vyše roka. Na jar 2006 súd síce pozastavil rozhodnutie ministra, neskôr však zmenšenie zóny umožnil tým, že neuznal návrh na odklad Tóthovo rozhodnutia.

Ministerstvo kultúry na súde obhajovalo zmenšenie zóny, hoci o ňom rozhodlo ešte jeho bývalé vedenie. „Na našom vyjadrení trváme,“ povedala právnička ministerstva.

debata chyba