So starostkou Cinobane úraduje aj medveď

Huňatá koža medveďa aj s hlavou zdobí kanceláriu starostky obce Cinobaňa v okrese Poltár Márie Švikruhovej. A nie je to hocijaká trofej. Patrí medveďovi, ktorý počas poľovačky na diviaky v októbri 2004 v cinobanskej časti Rástoky napadol a zranil jedného z poľovníkov, dnes štyridsaťštyriročného Zvolenčana Jána Ballascha.

05.02.2008 15:41
Koža z medveďa Foto: ,
Kanceláriu starostky zdobí táto koža z medveďa, ktorý v Cinobani pred tromi rokmi napadol poľovníka.
debata

Toho od najhoršieho zachránila iba rýchla reakcia kolegov poľovníkov, ktorí vyše stošesťdesiatkilové zviera zastrelili.

„Po udalosti sme dali kožu medveďa spracovať, podobne ako lebku útočiacej šelmy. Lebku sme darovali napadnutému poľovníkovi,“ hovorí predseda Poľovníckeho spolku Strieborná v Cinobani Juraj Andrášik. Koža bývala doteraz ozdobou obchodu, ktorý patrí zranenému Zvolenčanovi, ale už niekoľko dní je v Cinobani.

Od minulého týždňa nechýbala na výstave poľovných trofejí v tejto obci a po jej skončení putovala do kancelárie starostky obce. „Na našu poľovnícku chatu je z bezpečnostných dôvodov radšej nedáme. Na obecnom úrade bude vo väčšom bezpečí,“ konštatuje ďalej Andrášik.

Kanceláriu starostky v Cinobani zdobí koža z... Foto: Pravda, Števo Rimaj
Koža z medveďa Kanceláriu starostky v Cinobani zdobí koža z medveďa, ktorý pred tromi rokmi napadol poľovníka.

Starostka Švikruhová najskôr uvažovala, že koža bude zavesená na chodbe jej úradu, no napokon sa rozhodla umiestniť ju do svojej kancelárie. „Dnes je ešte na zemi, no pripneme ju na stenu,“ pripomenula starostka obce s 2 340 obyvateľmi. Tí teoreticky môžu stretnúť medveďa v okolí Cinobane kdekoľvek. „Vyskytujú sa u nás asi štyri roky. Viac ráz ich videli aj hubári, poľovníci či iní návštevníci lesa. K ďalšiemu útoku na človeka však doteraz nedošlo,“ zdôraznil Andrášik.

Na spomínaný deň dodnes nemôže zabudnúť napadnutý poľovník Ballasch. „Často na ten deň myslím. Veď som sa druhý raz narodil,“ prízvukuje muž, ktorému medveď zranil hlavu a ruku.

Poľovník mal šťastie, že pri útoku medveďa spadol do priehlbiny v teréne, čo sťažilo prístup zvieraťa k nemu. Jeho volanie o pomoc počuli ostatní poľovníci, ktorí šelmu zastrelili. Tí zistili, že medveďovi chýbala ľavá predná laba, o ktorú prišiel niekedy v minulosti.

debata chyba