Ústavný súd vyhnal starostku z úradu

Hontianska dedinka Zemiansky Vrbovok v okrese Krupina je malá - má len asi sto obyvateľov, od tohto týždňa však má veľký problém. Niekoľko mesiacov bude totiž bez starostu. Súčasnú richtárku Máriu Petrovičovú (KSS) z úradu dostalo rozhodnutie Ústavného súdu. Podľa neho boli voľby v decembri 2006 neplatné.

16.02.2008 16:27
Zemiansky Vrbovok Foto: ,
Hontianska dedinka Zemiansky Vrbovok v okrese Krupina je malá - má len asi sto obyvateľov, od tohto týždňa však má veľký problém. Niekoľko mesiacov bude totiž bez starostu.
debata

Ústavný súd vyhlásil, že pri voľbách v Zemianskom Vrbovku boli hrubo porušené zákony. Preložené do praxe – niektorí voliči hádzali do urny hlasy aj za svojich blízkych. Ovplyvnili tak priebeh a výsledky volieb, kvôli čomu sa na Ústavný súd obrátil jeden z dvoch Petrovičovej protikandidátov v boji o miesto starostu Ján Štimel zo Smeru.

Obecný úrad v Zemianskom Vrbovku v okrese Krupina zíval včera – dva dni po rozhodnutí Ústavného súdu – prázdnotou. Starostka Petrovičová nemala úradné hodiny, podľa oznamu na dverách úraduje len v pondelok a stredu. Do kancelárie ju nepritiahlo ani rozhodnutie Ústavného súdu, podľa ktorého by si mala začať baliť svoje veci. Keď zbadala neznámu návštevu z obchodu naproti, však k úradu prichádza. Na tému Ústavný súd však hovoriť odmieta. „Zatiaľ sa k tomu nebudem vyjadrovať. Ešte mi nebolo doručené nijaké rozhodnutie,“ odpovedá stroho.

Skúpi na slovo sú aj miestni obyvatelia, väčšinou dôchodcovia, ktorých bolo vidieť včera v uliciach len veľmi sporadicky. „Nepoviem nič,“ odpovedá muž v strednom veku. Dôchodca Ján Lukáč je zhovorčivejší, o rozhodnutí Ústavného súdu však nevie. „Kto teraz bude starostovať?“ pýta sa. Podľa neho bola s prácou Petrovičovej v obci spokojnosť. Teraz musí z funkcie odísť.

Ján Štimel, ktorý sa na Ústavný súd obrátil, prácu starostky nehodnotí, no nahneval ho spôsob, akým bola zvolená. Medzi ním a víťazkou bol rozdiel vyše dvadsať hlasov, no viaceré z nich – od priaznivcov Petrovičovej – sa ocitlo vo volebnej urne neoprávnene.

Ján Štimel sa dočkal spravodlivosti. Súd jeho... Foto: Pravda, Števo Rimaj
Ján Štimel Ján Štimel sa dočkal spravodlivosti. Súd jeho podnet uznal ako oprávnený.

„Volebná komisia vo viacerých prípadoch nezamedzila nezákonnému hlasovaniu,“ zdôrazňuje Štimel, ktorý v tom čase pracoval na benzínke a dnes je kamiónista. „Nešlo a nejde mi o funkciu, len o to, aby sa dodržiaval zákon,“ podčiarkuje. O verdikte súdu sa dozvedel vo štvrtok v kamióne. Vracal sa zo zahraničia a správa ho zastihla v Čechách. „Som tomu rád,“ poznamenáva a vôbec pritom nemyslí na svoju budúcnosť. Známi ho síce nahovárajú, aby opäť kandidoval, no on sa vzhľadom na súčasnú prácu a častý pobyt v zahraničí ešte nerozhodol.

„Verdikt súdu beriem najmä ako víťazstvo demokracie u nás, no aj ako námet pre iné obce a jej obyvateľov, kde tiež dochádzalo a dochádza k porušovaniu zákonov pri voľbách, no buď sa báli, alebo nevedeli, čo majú v takých prípadoch robiť. Na našom príklade môžu vidieť, že pravda a spravodlivosť môžu aj zvíťaziť,“ zdôraznil.

V najbližších dňoch teda obyvateľov obce čakajú zmeny. Obec by mal dočasne viesť niektorý z pätice poslancov. Nového starostu sa Vrbovčania dočkajú po doplňujúcich komunálnych volieb, o termíne ktorých rozhodne predseda Národnej rady.

debata chyba