Banská Belá nechce nebezpečný odpad

Údajný plán banskobystrickej spoločnosti Detox triediť v Banskej Belej nebezpečný odpad narazil na odpor tamojšieho zastupiteľstva. Radní sa obávajú, aby prevádzka nespôsobila znečistenie ovzdušia či pôdy.

18.02.2008 22:24
Fabrika Dinas Foto: ,
Fabrika Dinas je hlavným zamestnávateľom v Banskej Belej. Pracuje v nej asi 130 ľudí, obec má 1 200 obyvateľov. Areál, v ktorom sa má podľa obáv miestnych poslancov spracovávať aj nebezpečný odpad, je len pár metrov od bytoviek.
debata

Fabrika, v ktorej chce Detox odpad spracúvať, je okrem toho len pár desiatok metrov od prvých bytoviek. Detox odmieta, že by chcel v oblasti skladovať alebo páliť nebezpečné odpady.

„Nechceme, aby nám tu horelo či smradilo. Nepozdáva sa nám, aby sa nebezpečný odpad triedil práve v lokalite, ktorá je hranicou UNESCO, územia NATURA 2000 a vstupnou bránou do Chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy,“ povedal nezávislý poslanec Obecného zastupiteľstva v Banskej Belej Branislav Babirád. Podľa neho to sú hlavné dôvody, prečo zastupiteľstvo nesúhlasilo s plánmi spoločnosti Detox v ich obci. „Na podporu nášho stanoviska sme vypísali aj petíciu,“ dodal Babirád, ktorý je aj predsedom petičného výboru.

Detox sa do Banskej Belej dostal vďaka stratovosti firmy Dinas, ktorá má v Banskej Belej fabriku na výrobu žiaruvzdorných tehál. Súčasný manažment Dinasu hľadal celý minulý rok nového investora, ktorý by pokračoval v doterajšej výrobe a novými aktivitami počas nepravidelného odbytu by fabriku pozdvihol, aby bola sebestačná. Našiel ho v spoločnosti Detox, ktorá Dinasu okrem iného požičala niekoľko desiatok miliónov korún. „Od začiatku tohto roku mal Dinas záujem získať ďalšie finančné injekcie a rokoval s konateľmi Detoxu o tom, aby prevzali aktivity fabriky v plnej miere, keďže nemá zdroje na splácanie úverov bankám ani vyrovnanie pôžičky Detoxu,“ uviedol hovorca Detoxu Miroslav Veselovský. Detox pristúpil na rokovanie o odkúpení celej fabriky s tým, že skôr ako povie posledné slovo, potrebuje nájsť náhradné výrobné aktivity k súčasnej upadajúcej výrobe.

„Zatiaľ zvažujeme možnosť výstavby triediacej haly a výroby betónových prefabrikátov. Samozrejme, technickými opatreniami, ktoré si zákon aj obec vyžiada,“ vyjadril sa konateľ spoločnosti Detox Loránt Vojček.

„Absolútne nemáme záujem, aby sme donášali do chránenej oblasti nebezpečný odpad, ktorý by ju ohrozil. Nejde o žiadnu skládku ani spaľovanie, ale o triedenie. Hrubé spracovanie odpadov na druhotné suroviny. O doplnkovú výrobu, ktorá napomôže, aby fabrika ľudí, ktorých živí, mohla živiť aj naďalej v trvalom pracovnom pomere,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Dinas v Banskej Belej Ivan Mihal.

Obec je rozdelená

Názory na spracovanie nebezpečného odpadu rozdelili aj obyvateľov obce. Miroslav Štang je zamestnancom fabriky 16 rokov. S triedením nebezpečného odpadu však nesúhlasí. „Je tu chránená oblasť a my tu budeme mať nebezpečné smetisko? Viem, že idem sám proti sebe, ale som proti, aj keď prídem o robotu,“ povedal Štang.

Pani Jarmila je jedna z tých, čo s príchodom Detoxu do obce súhlasí. „Bola som sa pozrieť v ich prevádzke v Rimavskej Sobote. Robili tam exkurziu. Ak dodržia, čo vravia, bolo by to dobré. Ľudia by neprišli o robotu,“ povedala pani Jarmila, ktorá priezvisko prezradiť nechcela.

Stále hrozí zatvorenie fabriky

V Dinase pracuje v súčasnosti 130 zamestnancov. Fabrika je hlavným zamestnávateľom v obci, ktorá má 1 200 obyvateľov. „Ak by fabrika skončila svoju výrobu, bude v obci približne polovica z aktívne činných obyvateľov nezamestnaných,“ skonštatoval hovorca Detoxu.

Podľa obecného poslanca Babiráda však konatelia firmy na spoločných stretnutiach nevedeli garantovať, že po roku fabrika pôvodnú výrobu neskončí a zamestnancov neprepustí. „Žiadna súkromná firma nebude dotovať nerentabilnú prevádzku,“ uviedol poslanec. Nedôveru si podľa neho firma u ľudí získala aj tým, že spočiatku hovorili len o plastoch a kremičitých pieskoch, ale v podnikateľskom zámere uvádzali už aj pneumatiky, akumulátorové batérie, oleje. „Ak dostanú súhlas, obec ich už potom zákonnou cestou nemôže v ich činnosti obmedziť,“ skonštatoval Babirád.

debata chyba