Ukázali vzácu sochu Majstra Pavla

Sochu, ktorou sa z Pavla z Levoče stal majster, zreštaurovali ešte vlani, verejnosť ju však zatiaľ vidieť nemôže. Socha Svätý Juraj bojujúci s drakom je dostupná len úzkemu kruhu odborníkov s povolením na vstup do južnej kaplnky Kostola svätého Jakuba v Levoči.

25.04.2008 14:12
Socha svätého Juraja Foto: ,
Socha svätého Juraja bojujúceho s drakom je dostupná len úzkemu kruhu odborníkov s povolením na vstup do južnej kaplnky Kostola svätého Jakuba v Levoči. Verejnosť sa s ňou však môže oboznámiť prostredníctvom knihy, ktorú vydal reštaurátorský ateliér.
debata

Prácu na soche i celom kostole chce teraz reštaurátorský ateliér verejnosti priblížiť pomocou knihy, ktorá vychádza v týchto dňoch.

Socha Svätý Juraj bojujúci s drakom je jednou z najvýznamnejších takzvaných rozmerných gotických sôch. Má viacero zvláštností. Napríklad súčasťou sochy je nástenná maľba, ktorá akoby dorozprávala legendu o tomto svätcovi "Na nástennej maľbe je vidieť princeznú pripravenú pre draka a jej plačúcich rodičov. Zabitie draka Jurajom je víťazstvo nad zlom a kresťanom symbolizuje víťazstvo nad pohanstvom,“ vysvetľuje historička umenia Eva Spaleková. Na rozdiel od podobných umeleckých diel z tohto obdobia nie je levočský Juraj súčasťou väčšieho reliéfu, ale voľne stojacou sochou.

S reštaurovanou sochou sa zatiaľ verejnosť môže oboznámiť len prostredníctvom knihy, ktorú vydal reštaurátorský ateliér. Zachytáva v nej celý prieskum v Kostole svätého Jakuba v Levoči a jeho doterajšiu rekonštrukciu. Vzácna socha stojí v južnej kaplnke chrámu, ktorá je v súčasnosti pre verejnosť uzavretá.

Socha sv. Juraja

– považovaná je za dielo, ktoré povýšilo Majstra Pavla z učňovského do majstrovského stavu

– jej súčasťou je nástenná maľba

– na rozdiel od iných sôch sv. Juraja z gotiky nie je súčasťou reliéfu, ale stojí samostatne

– stojí v južnej kaplnke Kostola sv. Jakuba v Levoči

– jej obnova stála necelý milión korún a financovala ju nemecká nadácia

 

"Určite by jej sprístupnenie zvýšilo turistickú atraktívnosť Levoče, zatiaľ to však nie je možné. V kaplnke sú aj vzácne liturgické predmety zo zlata. Stále nie je skončená rekonštrukcia tohto krídla chrámu, takzvanej Henckelovej knižnice,“ zdôvodňuje vedúci levočského ateliéru Ivan Tkáč.

Až po jej skončení bude možné inštalovať bezpečnostné zariadenia a sochu sprístupniť. Dekan levočskej rímskokatolíckej farnosti František Dlugoš je presvedčený, že sa tak stane do dvoch až troch rokov.

debata chyba