Búranie žilinskej fary vyšetruje polícia

Národnou kultúrnou pamiatkou naďalej zostáva žilinská stará fara, ktorá však už nestojí na svojom mieste v centre mesta. Jej osud pred tromi mesiacmi definitívne spečatili bagre v rámci výstavby nového obchodného centra. Podľa pamiatkarov tak ochrana bývalej historickej budovy už nemá zmysel. Kauzu rieši polícia.

13.10.2008 19:32
Žilina Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa stavebného povolenia mala byť stará fara rozobratá tak, aby sa dala znovu postaviť. Rozoberanie budovy bagrami jej obnovu však už neumožní. Sutiny vyviezli na skládku.

Posledný zverejnený návrh obchodného komplexu Hrad, ktorý chce pri Farských schodoch postaviť podnikateľ George Trabelssie, so starou farou počíta. Je to však už len replika historickej budovy, podľa odborníkov je teda nereálne, aby bola chránená ako národná kultúrna pamiatka. „Stará fara už neexistuje, nie je zachovaná pôvodná hmota ani klenba, nie sú zachované steny, múry ani vonkajšia dekorácia,“ hovorí riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Žiline Miloš Dudáš. Tiež je za to, aby bol ochranný štatút neexistujúcej pamiatky zrušený. „Neviem si predstaviť, aby sme chránili novostavbu,“ dodal šéf žilinských pamiatkarov.

Starú faru bagre zničili v čase, keď proces vyhlásenia za národnú kultúrnu pamiatku vrcholil. Minister kultúry potvrdil, že je pamiatkou, ale až vtedy, keď už fara nestála. Generálny vikár Žilinskej diecézy Ladislav Stromček hovorí, že spôsob, akým investori budovu zbúrali, ich nemilo prekvapil. „Sme z toho nešťastní, nechceli sme, aby budovu takýmto spôsobom odstránili, ale aby sa citlivo rozobrala a urobil sa tam kvalitný archeologický prieskum,“ povedal Stromček.

Povolenie na rozobratie fary vydalo mesto Žilina. Práce zabezpečil investor. Podľa hovorkyne investora Ivany Strelcovej ručne rozobrali strechu, trámy, okná, urobili odliatky. Dodala, že stavebná komisia zakázala ďalšie ručné práce pre narušenú statiku, preto nastúpili buldozéry. Jedným z dôvodov na odstránenie starej fary bol hĺbkový archeologický, historický a pamiatkarský výskum, ktorý sa nakoniec neuskutočnil. Strelcová tvrdí, že rozhodnutie o archeologickom prieskume od pamiatkarov dodnes nedostali. Šéf žilinských pamiatkarov oponuje, že predpisovať výskum v znehodnotenej lokalite, kde ostala 1,5-metrová jama, už nemalo význam.

Kauzou starej fary sa zaoberá aj polícia. Potvrdil to Radko Moravčík, zástupca žilinskej policajnej hovorkyne. Pamiatková inšpekcia podala na rímskokatolícku cirkev trestné oznámenie, že sa k objektu nesprávala ako k národnej kultúrnej pamiatke. Druhé na neznámeho páchateľa pre znemožnený archeologický prieskum.

debata chyba