Osada verejnej čistoty hľadá po týždni ďalší nový názov

Ošarpanú rómsku Osadu verejnej čistoty na okraji Lučenca neopúšťajú ťažkosti s jej kurióznym názvom. Po minulotýždňovom rozhodnutí mesta o premenovaní na Rapovskú križovatku čelia miestni obyvatelia ďalšej snahe o jej premenovanie. Tentoraz sa ozvala obec Rapovce.

01.07.2009 08:58
cigáni, osada, rómovia, Foto:
Obyvatelia zatiaľ nepremenovanej Osady verejnej čistoty žijú v katastrofálnych podmienkach.
debata

Obyvatelia osady žiadali zmenu názvu najmä preto, že ten doterajší považovali za hanlivý. Vraj im komplikoval život. S novým názvom osady však nesúhlasia Rapovčania. „Nás sa na použitie názvu našej obce nikto neopýtal. Cezpoľní teraz budú osadu spájať s našou obcou. A keďže tam žijú aj rôzni asociáli, pre nás to nebude dobrou vizitkou,“ tvrdí starosta Rapoviec Ivan Eibner. Na Mestský úrad v Lučenci už zaslal žiadosť o premenovanie osady. Aby v názve neniesla ich názov.

„Žiadosť z Rapoviec nám bola doručená. Vybavená bude v tridsaťdňovej lehote,“ poznamenala hovorkyňa Mestského úradu v Lučenci Mária Šagátová. Podľa nej sú však v meste aj iné ulice, ktoré nesú názov iných obcí či miest a nikdy s tým nebol problém. Napríklad Zvolenská či Haličská cesta. Starosta Eibner však oponuje, že lokalita Rapovská križovatka by bola o niečom inom, keďže tam žijú najproblémovejšie skupiny ľudí. „Pre nás by to bola negatívna reklama,“ podčiarkuje. V obci začínajú aj petíciu proti novému názvu lučeneckej rómskej osady. Ak u Lučenčanov neuspejú, obrátiť sa chcú na súd.

Samotní obyvatelia osady zatiaľ o proteste Rapovčanov nevedeli. „Teraz to počujem prvý raz,“ reagoval správca osady Pavel Botoš. Podľa neho sa Rapovčania za nový názov ich osady hanbia. „Problém asi budú musieť vyriešiť na magistráte, no my sa nebránime ani inému menu. Len aby sme sa nevolali Osada verejnej čistoty,“ dodáva Botoš.

debata chyba