Nový park v Trnave nesmie byť príliš atraktívny

Ladom ležiaci pozemok na najväčšom trnavskom sídlisku Družba sa zmení na park. Práce sa začali inštalovaním nového osvetlenia a asfaltovaním chodníkov. Na jeseň pribudnú desiatky listnatých stromov. Podľa Jarmily Garaiovej z Mestského úradu v Trnave to budú stromy, ktoré budú atraktívne na jar kvetmi, neskôr okrasnými plodmi a na jeseň vyfarbovaním lístia. Park však nemá byť taký atraktívny, aby priťahoval ľudí z iných končín mesta.

24.08.2009 09:54
park v Trnave Foto:
Vizualizácie nového parku v Trnave.
debata

Stromy majú rozčleniť štvorhektárový pozemok na viacero zón s rôznymi funkciami. „Vzniknú tu oddychové zóny nazvané Pod korunami stromov, Zelené terasy, Sad, Park a dve hracie zóny,“ povedal Pavol Tomašovič z kancelárie primátora. V tomto roku má radnica na nový park k dispozícii 265-tisíc eur, ďalšie peniaze však bude potrebovať aj na jar. Už názvy jednotlivých zón napovedajú, že projektanti využili terénne nerovnosti na terasovité usporiadanie budúceho parku. Zachovaný zostane kopec Agátka, ktorý v zime malé deti využívajú na sánkovanie. Okrem stromov budú v parku vysadené aj kvety – trvalky.

Samospráva chce podľa Tomašoviča zlepšiť životné podmienky na sídlisku a poskytnúť obyvateľom priestor pre oddych. Nový park však nemá byť taký dokonalý, aby ho navštevovali ľudia z iných sídlisk. „Vybavenosť bude riešená tak, aby nespôsobovala nadmernú návštevnosť zo širšieho okolia, ktorá by zvýšenou hlučnosťou znehodnocovala pohodu tu bývajúcim obyvateľom,“ píše sa v rozpočte mesta na tento rok.

Trnava je známa nedostatkom zelene. Po roku 1989 mesto začalo budovať práve na sídlisku Družba pás zelene, ktorý mal podľa pôvodných zámerov obkolesiť celé mesto. Budovanie zeleného pásu bolo neskôr zastavené, podľa primátora Štefana Bošnáka (KDH) pre problémy s výkupom pozemkov na tieto účely. V tohtoročnom rozpočte má mesto na údržbu zelene vyčlenených milión eur, na výsadbu stromov a ďalšej zelene ďalších približne 55-tisíc eur.

debata chyba