V Kozelníku majú svetový unikát. Kaplnku v tvare lode

V malej dedinke Kozelník v okrese Banská Štiavnica nemajú more ani jazero, a predsa ich najväčšou atrakciou je loď či skôr koráb z dreva. V skutočnosti ide o kaplnku zasvätenú Božskému srdcu Ježišovmu, ktorú miestni postavili v roku 2006, aby sa už na pobožnostiach nemuseli stretávať v bývalej budove materskej školy či v zasadačke obecného úradu. Pre svoj nezvyčajný tvar sa okamžite stala atrakciou pre turistov zo Slovenska aj zo zahraničia. Je jediná svojho druhu na svete.

07.12.2009 09:43
Kaplnka v Kozelníku Foto:
Kaplnka v Kozelníku pripomína loď.
debata

Kostolníčka z Kozelníka Alžbeta Petrincová hovorí, že nápad postaviť túto nezvyčajnú kaplnku sa zrodil v hlave ich bývalého farára Imricha Kováča, ktorý k nim chodil slúžiť omše z Banskej Belej. Ten nahovoril majiteľa stavebnej firmy Ondreja Bindera zo Svätého Antona, aby spolu zrealizovali sen zakladateľa rádu saleziánov Dona Bosca spred 150 rokov.

„Tomu sa vtedy prisnil zvláštny sen. Cirkev videl ako Petrovu loď na mori, ktorú prenasledovali pirátske lode. Lodi velil kapitán v bielom, a hoci ho postrelili, doviedol ju šťastne do prístavu a ukotvil medzi dva pevné stĺpy. Na jednom bola Panna Mária, na druhom Eucharistia. Kapitán potom zomrel,“ približuje zvláštnu historku Petrincová.

Ten sen vraj predznamenával neskoršie udalosti. Kapitánom zo sna mal byť pápež Ján Pavol II., ktorý loď cirkev podľa veriacich bezpečne doviedol do prístavu a ukotvil ju o dve pravdy viery – úctu k Panne Márii a Eucharistii.

V Kozelníku tento sen Dona Bosca napokon aj zhmotnili. „Rozpočet bol asi 100-tisíc eur, no vďaka sponzorom a ľuďom, ktorí pri stavbe chrámu priložili ruku k dielu, a to tak katolíkov, ako aj evanjelikov, sa skresal o dve tretiny. Základný kameň bol položený v roku 2005, v decembri o rok na to sa v kaplnke slúžila prvá omša,“ vysvetľuje Petrincová.

debata chyba