Veža kostola v malom Ríme ukryla posolstvo

Odkaz pre budúce generácie umiestnili do vrcholovej časti veže Kostola Najsvätejšej Trojice v centre Trnavy. Uložený je v tubuse z medeného plechu, ktorý vložili do pozlátenej gule. Tú chlapi nebojaci sa výšok pripevnili na vrchol jednej z dvoch veží vo výške 40 metrov nad mestom. Nad guľu posadili už len veľký vynovený kríž. Keď to isté urobili aj na druhej veži, stavbyvedúci Jaroslav Kasaj mohol spokojne konštatovať, že obnova veží jezuitského kostola je hotová. Práce na kostole však pokračujú ďalej.

09.12.2009 19:35
kostol v Trnave Foto:
Pozlátené gule a kovové kríže po niekoľkomesačnej prestávke vrátili na vrchol kostolných veží.
debata

Odkaz, ktorý napísal páter Vladimír Pavla zo Spoločnosti Ježišovej, by sa na verejnosť nemal dostať skôr ako o sto rokov. Tak dlho by podľa architekta Petra Seidla mala vynovená medená strecha vydržať. Páter Pavla v sedemstranovom dokumente opísal Európsku úniu, postavenie Slovenska, cirkvi, opísal aktivity jezuitskej komunity, venoval sa aj Trnave. „Do veže sa vrátili aj dokumenty z rokov 1875 a 1898, ktoré sme v nej v lete našli. Pridali sme tam nejaké staršie mince, ale aj eurá, aby o sto rokov vedeli, čím sme platili. Išli tam aj propagačné materiály o meste a niečo z nášho vydavateľstva Dobrá kniha,“ skonštatoval Pavla, ktorý rekonštrukciu kostola zastrešuje.

Práca na jezuitskom kostole bola pre chlapov zo žilinskej firmy rovnaká ako na iných kostoloch. „Len s tým rozdielom, že tento kostol nemá jednu vežu, ale dve,“ podotkol stavbyvedúci. Majstri vymieňali hlavne plechové časti, väčšina drevených prvkov bola v poriadku. „Ak je drevená konštrukcia v suchu, tak potom prežije stáročia,“ skonštatovala Daniela Zacharová z Krajského pamiatkového úradu v Trnave. Dôkazom jej slov sú nosné časti oboch veží, ktoré zostali z väčšej časti pôvodné. Kostol pritom pochádza z prvej polovice 18. storočia.

Vkladanie posolstiev pre budúce generácie nie je v malom Ríme ničím novým. Dokumenty zo súčasnosti ukrýva v sebe Mestská veža, ale aj obidve veže Baziliky sv. Mikuláša a veže ďalších kostolov. Rekonštrukcia jezuitského kostola je výnimočná tým, že rehoľná Spoločnosť Ježišova na ňu získala peniaze z prostriedkov Európskej únie vďaka cezhraničnej spolupráci jezuitov s českým Velehradom.

debata chyba