Unikátny vodojem sprístupnili po polstoročí

Vodojem architekta Emila Belluša v Trnave na svojom vrchole ukrýva hneď niekoľko pokladov. Architekti z celého sveta obdivujú jeho krásu, Trnavčania z neho pijú vodu a strojníci, čo v ňom pracujú, hovoria o okne do príbytkov obyvateľov.

19.09.2010 23:12
Bellušov vodojem Foto:
Bellušov vodojem bol kedysi najvyššou stavbou v Trnave.
debata

Zvedavci mali tento víkend jedinečnú príležitosť nazrieť do vodojemu. Funguje od roku 1954 a teraz ho po prvý raz sprístupnili verejnosti. Päťdesiatmetrová stavba je národnou kultúrnou pamiatkou, podľa odborníkov patrí spolu s Kolonádovým mostom v Piešťanoch a budovou Generálnej prokuratúry v Bratislave k tomu najlepšiemu, čo architekt Belluš na Slovensku vytvoril. Pri peknom počasí navyše ponúka zaujímavý výhľad na mesto, na Malé Karpaty a na atómovú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach. Projektantom stavby bol Karol Havelka, zakladateľ „betonárskej školy“ na Slovensku, ktorý by sa tohto roku dožil 110-tych narodenín.

Vodári nepustili návštevníkov až na samý vrchol, prehliadka končila v rozhľadni asi 40 metrov nad zemou. Nad hlavami tak mali obrovskú nádrž pitnej vody s objemom viac než milión litrov. „Zásobuje mesto a okolité obce. Zdroj je v Dobrej vode, kde je viacero studní a prameňov, napríklad Hlávka, či Mariáš,“ prezradil strojník Marko Štefanovič, ktorý tu pracuje už takmer dve desaťročia.

Nad okolitou krajinou sa podľa neho vypína sieť vodojemov, ktoré sú ako spojené nádoby. Keď niekde začne voda ubúdať, doplní sa z ďalšieho. A práve tu vodári môžu vidieť, ako mesto vlastne žije. „Najväčší odber je cítiť ráno, rozbiehajú sa fabriky, ľudia si varia kávu, chystajú sa do práce. A potom cez Vianoce, keď sa ľudia pripravujú na sviatky,“ opisoval Štefanovič.

Vodojemy sú tiež zrkadlom rovnováhy v prírode. Kvalita vody sa v nich pravidelne kontroluje a po nedávnych ničivých povodniach hygienici v jednom vodojeme namerali zvýšený obsah dusičnanov. Pri výdatných dažďoch sa z pôdy zmývali hnojivá. „Vodojem sa však odstavil a voda tiekla z ďalšieho v sieti. Pitnej vody je zatiaľ dosť, nedostatok nehrozí,“ ubezpečil strojník.

Bellušov vodojem bol kedysi najvyššou stavbou v Trnave. Pred desaťročiami v ňom vodári sledovali hladinu s pomocou jednoduchších prístrojov, ktoré boli citlivé na výčiny počasia. Stačil silný blesk a ukazovateľ vypadol. Dnes takmer všetko riadia počítače a Štefanovič smutne dodal, že ľudia, ktorí vo vodojeme pracujú, už čoskoro zrejme nebudú potrební.

debata chyba