Úpravu potoka brzdia vlastníci pozemkov

V Turzovke chcú upraviť potok, ktorý každý rok vytápa obyvateľov podhorskej časti Hlinené, spôsobuje zosuvy a ničí miestnu cestu. Protipovodňové plány však brzdia niektorí vlastníci pozemkov. Tí totiž vodohospodárom nedali súhlas na prenájom či predaj území, ktoré zasahujú až do koryta potoka a sú potrebné pri úpravách.

17.04.2011 18:36
Potok Foto:
Potok, ktorý pravidelne vytápa obyvateľov časti Hlinené v Turzovke, by chceli zregulovať. Bez súhlasu majiteľov brežných pozemkov sa to nepodarí.
debata

„Mali by sa urobiť aspoň tie najhoršie úseky, aby sme mali ochránené domy aj cestu,“ hovorí Kristína Kadurová. Ju aj Annu Kožíkovú každý rok vystraší veľká voda. Kadurovej vlani strhlo drevenú chatku. Kožíková ukazuje na drevá, ktoré na viacerých miestach podopierajú betónové platne v koryte potoka. V blízkosti sú domy, ploty, záhrady. „Je to tu strašné, keď je búrka, vždy sa bojíme, čo nás zase čaká,“ dodáva. V miestnej časti Hlinené žije asi 1 700 ľudí.

Projekt regulácie potoka už je hotový, správca toku Slovenský vodohospodársky podnik vyčíslil náklady na 1,84 milióna eur. Prostriedky chce čerpať z eurofondov. „Pokiaľ nebudeme mať vyriešené majetkové vzťahy, nemôžeme podať žiadosť o peniaze. Projekt úpravy Hlinenského potoka, ktorý má chrániť mesto Turzovka pred povodňami, sa tak odsunie,“ uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava. Zmluvy už síce podpísali desiatky majiteľov, chýbajú však podpisy 19 vlastníkov brežných pozemkov.

Väčšina z nich totiž získala pozemky v dedičských konaniach po príbuzných. Podľa viceprimátora mesta Kamila Kobolku sú viacerí z rôznych kútov Slovenska, ale aj z Českej republiky.

„Snažíme sa vylustrovať týchto ľudí a presvedčiť ich, že regulácia potoka je veľmi potrebná, pretože dlhodobo ohrozuje majetok mesta aj ľudí, ktorí tam žijú. Je hrozbou najmä pri jarných alebo jesenných prívalových dažďoch, aj pri letných búrkach. Prakticky tri štvrtiny roka sme ohrozenou lokalitou a z roka na rok sú škody väčšie,“ hovorí Kobolka.

Machava dodal, že keby sa súhlasné podpisy podarilo vyzbierať, s prácami na regulácii potoka začnú ešte tento rok a potom potrvajú jeden a pol až dva roky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba