Na hrade Modrý Kameň spadol múr aj komín

Na hrade Modrý Kameň, kde je aj múzeum bábkarských kultúr a hračiek, spadla časť muriva. Kamene z gotickej zrúcaniny hradu popadali na nádvorie. Nikomu sa nič nestalo, lebo v tom čase sa v blízkosti nenachádzali ľudia, no na hrade vyhlásili havarijný stav. Vedenie múzea tvrdí, že problém treba pre bezpečnosť návštevníkov okamžite riešiť, plánované podujatia to však podľa nich neohrozí.

06.05.2011 08:29
Modrý Kameň, hrad, zrúcanina Foto:
Z múrov stredovekej bašty odpadli pred niekoľkými dňami kamene, našťastie nikoho nezranili.
debata

Riaditeľka múzea Helena Ferencová hovorí, že problémy s odpadávaním kameňov z gotickej zrúcaniny nemajú prvý raz. „Po vlaňajších intenzívnych dažďoch je však situácia vážnejšia a zrúcaninu je potrebné sanovať,“ povedala. Okrem časti múrov sa v minulých dňoch zrútil aj komín z administratívnej budovy barokového kaštieľa, ktorý v 17. storočí postavili na zrúcaninách v dolnej časti hradu.

Primátora Modrého Kameňa Aladár Bariak hovorí, že mesto situáciu riešiť nevie. „Objekt patrí štátu. My múzeu vieme vyjsť v ústrety iba ako stavebný úrad, ktorý sídli na našom magistráte,“ podotkol primátor najmenšieho slovenského mestečka. Riaditeľka múzea sa už obrátila s požiadavkou o pomoc na generálne riaditeľstvo Slovenského národného múzea i ministerstvo kultúry. „Komín i časť poškodenej strechy sa už opravujú, situáciou so spadnutým múrom sa zaoberá ministerstvo,“ podčiarkla Ferencová.

Hovorkyňa ministerstva kultúry Eva Chudinová poznamenala, že ich rezort požiadavku na odstránenie havarijného stavu v múzeu v Modrom Kameni už eviduje. „Podľa dostupných informácií stav hradu v súčasnosti nikoho neohrozuje, pamiatka však potrebuje intenzívnejší zásah. Ministerstvo sa bude problémom v spolupráci so Slovenským národným múzeom v nasledujúcom období zaoberať,“ uviedla.

Múzeum napriek tomu nezruší ani podujatie Noc múzeí, ktoré sa uskutoční na budúcu sobotu. „Bude však obmedzený pohyb návštevníkov v ohrozených častiach. Plotom im zamedzíme prístup aj k priestoru pod baštou, z ktorej sa na nádvorie zrútilo murivo,“ povedala Ferencová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba