Parkovací dom zíva prázdnotou

Parkovací dom pri Steel Aréne, ktorý mesto za milióny eur dokončilo pred majstrovstvami sveta v hokeji, je od ich skončenia celé mesiace prázdny. Je síce naďalej oficiálne otvorený a vodiči tu môžu parkovať za 50 centov na hodinu, no záujem je prakticky nulový. Takmer päťsto parkovacích miest je tak nateraz nevyužívaných.

07.09.2011 12:00
Steel Arena, Košice, parkovisko Foto:
Pred hokejovými majstrovstvami parkovací dom slávnostne otvorili a počas majstrovstiev bol vyťažený. Teraz je však prázdny a mesto rieši, ako si stavba na seba zarobí.
debata (1)

Správa majetku mesta Košice dodnes spláca úver vo výške tri milióny eur, ktorý si vzala na dokončenie parkovacieho domu. Ten si mal podľa plánov na seba zarobiť tržbami za parkovné, no opak je zatiaľ pravdou. Tržby sú nulové. Mesto pritom musí mesačne platiť približne 27-tisíc eur, čo podľa riaditeľa správy majetku Milana Jankuru spôsobuje veľké problémy. Správa majetku zatiaľ úver spláca len zo svojich zdrojov, čo však brzdí rozvoj parkovania v Košiciach.

Okolité ulice pri Steel Aréne ako Jánošíkova či Žižkova sú pritom cez deň stále preplnené autami, voľné miesto sa tu hľadá len ťažko. Dôvod? Je to tu zadarmo a zároveň len pár minút pešo do centra.

Mesto chce situáciu riešiť tak, že zvažuje spoplatnenie okolitých ulíc. Počíta s tým, že potom prinúti ľudí využívať aj parkovací dom. Tým, ktorí by si chceli predplatiť miesto dlhodobo, ponúkne zľavy, podobne ako obyvateľom dotknutých ulíc. Konečné rozhodnutie by malo padnúť ešte na jeseň.

Obyvatelia Jánošíkovej a Žižkovej sú z aktuálneho stavu na cestách pri bytovkách zúfalí. „Bývam tu síce len v podnájme, no s parkovaním je tu šialenstvo. Ak by mesto ponúklo výhodné podmienky za parkovanie na dlhšie obdobie, prípadne prenájom miesta, určite by sa našlo okrem mňa viacero záujemcov z blízkeho okolia,“ hovorí Tibor Prachár.

„Situácia je tu dlhodobo kritická a treba ju čo najskôr vyriešiť. Hoci aj spoplatnením. Prekvapuje ma, že mesto netrápi, že parkovací dom je prázdny a nevyužívaný,“ myslí si jeden z vodičov Ondrej Soták. Podľa neho by stačilo nastaviť ceny za celodenné a dlhodobé parkovanie tak, aby boli výhodné pre vodičov aj mesto.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba