Pohrebná služba nemieni zaplatiť pokutu za monopol

Vojna medzi bratislavským pohrebníctvom Marianum a Protimonopolným úradom pokračuje. Marianum odmieta zaplatiť pokutu, ktorú mu úrad udelil. Pohrebníctvo, ktoré zriadilo mesto, už raz za monopol pokutu dostalo. Stalo sa tak pred tromi rokmi, ale pohrebníctvo napokon na Najvyššom súde dosiahlo, že úrad musí pokutu vrátiť. Brániť sa chce aj proti novej sankcii.

07.11.2011 15:00
cintorín, hroby, dušičky, pamiatka zosnulých Foto:
Marianum spravuje časť bratislavských cintorínov a krematória.
debata (1)

Viac ako 230-tisíc eur by malo Marianum zaplatiť za to, že podľa Protimonopolného úradu zneužívalo svoje výsadné postavenie, čím obmedzovalo súkromných podnikateľov. Mestská firma okrem pohrebných služieb spravuje časť bratislavských cintorínov a krematória. Úrad jej vyčíta, že na týchto cintorínoch znemožnila konkurencii vykonávanie niektorých pohrebných služieb.

„Ja som napĺňal uznesenie z roku 1997, ktorým hlavné mesto uložilo organizácii Marianum neumožniť súkromným pohrebným službám na cintorínoch vykonávanie akejkoľvek komerčnej činnosti. Len som napĺňal uznesenie hlavného mesta. To bolo zrušené až nedávno,“ bráni sa riaditeľ pohrebníctva Miloslav Hrádek.

Hovorca mesta Ľubomír Andrassy ani riaditeľ Hrádek nechápu, prečo ich Protimonopolný úrad pokutuje za to, za čo už raz sankciu udelil. Navyše, keď Najvyšší súd rozhodol, že sa tak nemalo stať. Marianum chce preto zaplatenie novej pokuty odďaľovať a opäť pohnať vec na Najvyšší súd. Hovorca mesta dodáva, že úrad udelil takú vysokú pokutu, ktorá môže byť „pre ďalšie fungovanie organizácie zničujúca“. Podľa neho pohrebníctvo všetky v minulosti kritizované veci už odstránilo.

„Názor právnej kancelárie, ktorá nás zastupuje, je, že Protimonopolný úrad porušil rozhodnutie Najvyššieho súdu,“ vraví Hrádek. Podľa predchádzajúceho prípadu môže podľa Hrádeka celá vec opäť trvať až tri roky, kým o nej Najvyšší súd rozhodne.

Šéf Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž sa nechce k celej záležitosti vyjadrovať, keďže sám vlastní konkurenčnú pohrebnú službu. „No comment. Nerobilo by to dobrý obraz. Navyše, je to momentálne v štádiu vyšetrovania, nechajme Protimonopolný úrad pracovať a počkajme si na verdikt,“ povedal. Dodal, že Protimonopolný úrad musí vedieť, čo robí a že tentoraz „ide do väčšej hĺbky“ pri skúmaní podkladov.

Rada Protimonopolného úradu svoje opätovné rozhodnutie o uložení pokuty zdôvodňuje takto: „Podnikateľ Marianum vylučoval konkurenčné pohrebníctva tým, že im neumožňoval poskytovať niektoré pohrebné služby (ako napr. činnosť obradníka, nosičov pri pohrebe) v ním spravovaných priestoroch cintorínov a krematória. Zároveň vykorisťoval priamo spotrebiteľov vynucovaním neodôvodnene účtovaných poplatkov, a to poplatku za likvidáciu kvetinových darov po pohrebe a poplatku za odstránenie starého náhrobku pri prenajatí miesta na cintoríne, ktorý bol účtovaný novému nájomcovi.“

Hrádek to komentoval slovami: "Čo to je to vykorisťovanie? Ja, keď som čítal Marxov Kapitál, tak tam sa písalo o vykorisťovaní buržoáznou triedou. To už naozaj ľudia na Protimonopolnom úrade nedokážu lepšie sformulovať svoje vyjadrenia? Naozaj si dosť dobre nedokážem predstaviť, čo znamená slovo vykorisťovať.“

Výhrady k službám pohrebnej služby však nemá len Protimonopolný úrad, ale aj nájomcovia hrobov. Mestskej organizácii zazlievajú, že za nájom sa dá platiť iba osobne v jej sídle, pričom úradné hodiny sú pre bežného pracujúceho nevyhovujúce. Výhrady boli aj proti dĺžke obdobia, jeden rok, na ktoré sa dá hrob predplatiť. Podľa Hrádeka Marianum len plní rozhodnutia mestského zastupiteľstva. Upozorňuje, že po zmene mestskej legislatívy sa najnovšie dá miesto predplatiť už na päť rokov.

„Bývalé vedenie mesta urobilo neštandardné rozhodnutie a zmenilo záväzné nariadenie, ktorým umožnilo platenie za prenájom hrobového miesta len na jeden kalendárny rok. Tento model je pre primátora Milana Ftáčnika neprijateľný, a preto bola pripravená novela záväzného nariadenia,“ vysvetlil Andrassy. Podľa neho ešte sa dá uvažovať aj o vrátení desaťročnej lehoty, ak o tom rozhodnú poslanci.

Pohrebníctvo štátnemu úradu vyčíta, že zadržiaval peniaze z prvej zaplatenej pokuty a nevrátil mu ju celú. Mesto mieni vymáhať úroky z omeškania za takmer 60-tisíc eur.

1 debata chyba