Prejde mafia k prepadom pancierových áut?

Lupiči v policajných uniformách prepadli neďaleko Serede pancierové auto prevážajúce peniaze. Takáto lúpež sa na Slovensku nestala asi za posledných 20 rokov. V európskych krajinách, napríklad v Slovinsku, sa prepady pancierových áut stávajú novým fenoménom. Sú dôsledkom prísnejšej ochrany bánk.

14.12.2011 12:00
dodávka, auto, prepad, lúpež, polícia, zásahovka Foto:
Lupiči prepadli v noci dodávku prevážajúcu peniaze pri Vinohradoch nad Váhom.
debata

K prepadu došlo v pondelok v noci na ceste za obcou Vinohrady nad Váhom, ktorá susedí s mestom Sereď. „Lupiči boli traja. K zraneniu pracovníkov bezpečnostnej služby nedošlo, finančná hotovosť odcudzená nebola. Po páchateľoch pátrame. Z taktického hľadiska nebudeme poskytovať ďalšie podrobnosti,“ uviedol trnavský policajný hovorca Michal Hanus.

Podľa bývalého šéfa policajných vyšetrovateľov Jaroslava Ivora ide o výnimočný jav. Podobné veci sa u nás diali začiatkom 90. rokov. „Bola tu veľká skupina, ktorá sa zameriavala na vozidlá prevážajúce peňažné zásoby. Prípad sme nakoniec úspešne vyriešili. Páchatelia boli zadržaní a odvtedy takéto niečo nebolo zaznamenané,“ poznamenal Ivor.

Prečo zločinci opäť pristúpili k takýmto praktikám, mohla podľa Ivora spôsobiť čoraz silnejšia ochrana kamenných bánk a bankomatov. „Páchatelia vždy hľadajú cestu najmenšieho odporu. Banky zlepšili svoje bezpečnostné systémy, najmä rôzne formy monitorovania. Preto teraz zločinci hľadajú možnosti, ktoré nie sú až tak sofistikovane chránené,“ povedal bývalý policajný šéf.

Donedávna sa u nás množili krádeže bankomatov. Tie podľa výkonného riaditeľa Slovenskej bankovej asociácie Ladislava Unčovského ustali po tom, čo sa v marci polícii podaril úspešný záťah na „bankomatovú mafiu“. Kukláči vtedy zadržali hlavného organizátora a s ním aj množstvo zbraní a špeciálneho vybavenia, rušičiek GPS signálu či policajných stroboskopov. Unčovského informácia o prepade auta prekvapila. Toho, že by takýchto lúpeží malo pribúdať, sa neobáva. „Pokiaľ nejde o systematické a časté lúpeže, tak by som v tom hrozbu zatiaľ nevidel,“ uzavrel výkonný riaditeľ.

V Slovinsku, podobne ako u nás, sa najprv množili krádeže bankomatov. Lupiči priviazali bankomat k silnému autu, vytrhli ho zo steny a neskôr rozpílili. Slovinské banky preto vo veľkom zaviedli farbiace balíčky, ktoré pri nakláňaní bankomatov vybuchli a znehodnotili peniaze. Podsvetie si však zakrátko našlo iný spôsob, ako bankám ukradnúť peniaze. Začali útočiť na pancierové autá s ozbrojenou ochrankou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba