Po snehu prišli ľadové povodne

Skrížené ľady a voda z roztápajúceho sa snehu počas víkendu zatopili obce na Kysuciach a Orave. Len pár dní po snehovej kalamite sa musia teraz vyrovnať so škodami po povodniach.

27.02.2012 10:17
Kysuce, ľadová povodeň, sneh, kalamita Foto:
Dunajov na Kysuciach ohrozujú ľadové kryhy. Asi 500 obyvateľov, čo je polovica obce, bolo v nedeľu pripravených na evakuáciu.
debata

Veľká voda a v nej ľadové kryhy ničili cesty, mosty, zatopilo pivnice či parkovisko s odstavenými autami. V nedeľu sa po ochladení situácia mierne stabilizovala, stále však robia problémy veľké ľadové kryhy, ktoré na viacerých miestach zahatali rieku Kysuca.

Najkritickejšia situácia bola v nedeľu v Dunajove, kde 500 obyvateľov, čo je polovica obce, bolo pripravených na evakuáciu. „Voda vyvierala na parkovisku a nebezpečne stúpala, tak sme zo spodných bytov vysťahovali elektrospotrebiče na poschodie, dôležité veci sme odviezli a čakáme, čo bude. Máme obavy, lebo nevieme, čo nás čaká,“ hovorí obyvateľka bytovky Michaela Čamborová, ktorá je len pár metrov od brehu, kde sa zastavili ľadové kryhy. Sú na 1,2 kilometra dlhom úseku a miestami dosahujú aj dva metre.

„Čakáme ešte vrstvu ľadov, ktoré prídu zhora z Horelice a z toho máme obavy. Celú noc tu robili mechanizmy odčerpávajúce vodu. Požiadali sme o odstrel ľadov a sledujeme, ako sa situácia na rieke vyvíja,“ povedala starostka Dunajova Milada Chlastáková.

Podobne je to aj v Čadci, kde sa ľady nakopili okolo mosta, ktorý je jedinou spojnicou do oblasti, kde je asi 200 rodinných domov. „Monitorujeme tú situáciu každé dve hodiny. Nebezpečná situácia je tým, že sa môže vzduť koryto a husto osídlenú oblasť môže voda zatopiť. Problémy nám už narobila riečka Čadečanka. Ľudia 7 dní zažívali snehovú kalamitu a mysleli si, že si vydýchnu a, bohužiaľ, nastúpilo to, čoho sme sa obávali, povodne. Sme v strese,“ hovorí primátor Čadce Milan Gura.

Odstrel ľadochodov, o ktorý Dunajov aj Čadca požiadali, sa zatiaľ nekonal. „V súčasnosti by odstrel ľadochodov nebol efektívny, lebo je premrznuté aj dno koryta rieky Kysuca. V tomto momente sme sa rozhodli situáciu zatiaľ len monitorovať,“ vysvetľoval v nedeľu prednosta žilinského obvodného úradu Ján Sága. V tesnej blízkosti sú bytovky a z tohto hľadiska by mohol byť odstrel ľadochodov nebezpečný.

Na mieste monitorujú situáciu hasiči aj vodohospodári. V oblasti mrzne, väčšie oteplenie sa očakáva v prvej polovici týždňa. „Nech zohrá aj príroda určitú úlohu. Zhruba v utorok – stredu by sa malo otepliť na asi 8 stupňov. Znova sa budeme snažiť ťažkými mechanizmami, bagrami uvoľňovať ľadochody a veríme, že aj väčší prietok vody nastane tak, že by sa to posúvalo,“ dodal Sága.

Tretí stupeň povodňovej aktivity bol počas víkendu vyhlásený v 20 obciach Žilinského kraja. Problémy boli najmä s nakopenými a vzpriečenými ľadovými kryhami, pre ktoré sa vylievali potoky a riečky a valili sa cez dediny. „Chudáci, čo sú okolo rieky. Všetko majú zatopené a zničené,“ komentovala situáciu obyvateľka obce Rudinská. V Zborove nad Bystricou veľká voda s ľadovými kryhami poškodila dva mosty, tretí úplne strhla. „Škodu sme vyčíslili na 300-tisíc eur,“ uviedol starosta Juraj Hlavatý. Aj v ďalších obciach pokračovalo v nedeľu čistenie korýt, uvoľňovanie ľadov najmä v prietokoch a pod mostami a ďalšie záchranné práce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba