Nájomné byty mestá nepodporujú rovnako

Susedné mestá na strednom Považí sú od seba na míle vzdialené v tom, ako pristupujú k výstavbe nájomných bytov. Nové Mesto nad Váhom ich počet ráta na stovky, naproti tomu krajské mesto Trenčín už osem rokov nepostavilo ani jeden. Považská Bystrica je v tejto oblasti niekde medzi nimi.

28.05.2012 14:01
debata

Nové Mesto nad Váhom v rokoch 2009 až 2010 postavilo a odovzdalo 200 nájomných bytov. Na financovanie výstavby využilo zdroje zo Štátneho fondu rozvoja bývania a dotáciu z ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Na budúci rok chce podať žiadosť na výstavbu ďalších 160 nájomných bytov. Ľudia, ktorí ich môžu dostať, musia spĺňať viacero prísnych podmienok.

„Každý deň mi chodia listy so žiadosťou o pridelenie bytu. Mnoho rodín je vo veľmi ťažkej situácii, nemajú strechu nad hlavou, bývajú u rodičov alebo býva 10 aj viac ľudí v dvoj-, trojizbových bytoch. Situácia je veľmi zlá a nemám obavy o to, že by sme tento počet bytov nenaplnili, aj pri tých podmienkach, ktoré žiadatelia musia spĺňať,“ hovorí primátor Nového Mesta nad Váhom Jozef Trstenský.

Považská Bystrica postavila a odovzdala v uplynulých troch rokoch 116 bytov na sídlisku Rozkvet. Podľa hovorcu mesta Filipa Oubrechta v tomto ani budúcom roku mesto zatiaľ neuvažuje o výstavbe nových nájomných bytov.

Vedenie Trenčína si v uplynulých rokoch osvojilo myšlienku, že bytová výstavba je odvetvím podnikania, a to treba nechať na súkromných podnikateľov. Mesto naposledy stavalo nájomné byty z dotácií štátu v roku 2004. Vtedy ich odovzdalo do užívania 61 a boli určené pre sociálne slabšie skupiny ľudí.

„Mesto má 70 nájomných bytov roztrúsených po celom meste. Sú to byty, ktoré sa nepodarilo odpredať a prešli zo štátu na samosprávu. V najbližšom období mesto nebude stavať byty,“ povedala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

V rozpočte Štátneho fondu rozvoja bývania je na výstavbu nájomných bytov v tomto roku vyčlenených 48 miliónov eur a na kúpu 15 miliónov eur. Ďalších 25 miliónov eur môže mestám a obciam poskytnúť ako dotáciu ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Podľa hovorcu tohto ministerstva Martina Kóňu chce súčasná vláda vytvoriť podmienky na vstup súkromného kapitálu do výstavby nájomných bytov.

Podľa prezidentky Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska Evy Balážovej by sa samosprávy mali venovať bytovej výstavbe, aby si udržali a ďalej zvyšovali počet obyvateľov. Podľa počtu obyvateľov sa totiž financujú mestá a obce z podielových daní.

„Každá samospráva by mala mať snahu udržať si obyvateľov a vytvárať mladým ľuďom lepšie podmienky, aby neodchádzali, a priťahovať aj ďalších obyvateľov. Z hľadiska ekonomiky to nie sú stratové investície,“ zdôraznila Eva Balážová.

Združenie občanov miest a obcí Slovenska sa domnieva, že s výstavbou nájomných bytov majú samosprávy veľa starostí, preto sa jej primátori a starostovia vyhýbajú. Za najväčší problém však združenie označilo zneužívanie peňazí určených na bytovú výstavbu.

„Monitorujeme pár desiatok obcí, a tam, kde pristúpili k bytovej výstavbe, bola vždy podozrivá zmluva so stavebnou firmou. Byty treba stavať, ale zároveň zvýšiť kontrolu financovania výstavby. V mnohých prípadoch máme podozrenie, že tam bol ,úlet´ 20 až 30 percent. Nadhodnotia sa rozpočty, financovanie je netransparentné, a tým sa byty predražujú,“ upozorňuje predseda Združenia občanov miest a obcí Slovenska Vladimír Špánik.

debata chyba