Ceny pozemkov zdvihla morská voda

Chudobná obec Rapovce v okrese Lučenec s takmer 50-percentnou nezamestnanosťou sa už čoskoro môže zmeniť na vychytené centrum cestovného ruchu na juhu Slovenska.

22.06.2012 14:00
Rapovce Foto:
Ceny pozemkov v Rapovciach vzrástli za ostatné dva roky neikoľkonásobne.
debata

Príležitosť na radikálnu zmenu dedine prinieslo objavenie 20 miliónov rokov starej reliktnej morskej vody v jej katastri. Na mieste už vyrastá akvapark, ktorý by mal na budúci mesiac privítať prvých návštevníkov.

Starosta Rapoviec s tisíckou obyvateľov Ivan Eibner hovorí, že objavenie morskej vody s liečivými účinkami a teplotou 38,1 stupňa u nich okamžite zmenilo ceny pozemkov a nehnuteľností. „Kým ešte pred pár rokmi sa pozemky u nás predávali v cene asi 70 centov za štvorcový meter, dnes sa ich cena vyšplhala od 17 do 50 eur za štvorcový meter, v závislosti od lokality. Zmenili sa aj ceny nehnuteľností. Staršie domy, ktoré sa dali kúpiť už od 1 500 do 7-tisíc eur, stoja minimálne päťkrát toľko,“ vysvetľuje.

O pozemky v Rapovciach sa zaujímajú podnikatelia, ktorí tu chcú rozbehnúť biznis v reštauračných službách alebo ubytovaní. Najväčší záujem je o pozemky v blízkosti samotného akvaparku. Vladimír Červenák, riaditeľ  spoločnosti z Lučenca, ktorá je majoritným investorom akvaparku, povedal, že v zóne pri akvaparku už predali 80 pozemkov.

Samotná obec pocíti kúpanie v morskej vode aj na vlastnom rozpočte. Eibner konštatuje, že obecnú pokladnicu naplnia dane z nehnuteľností, ktoré v katastri dediny pribudnú. „Teší nás aj to, že sa vytvoria nové pracovné príležitosti pre ľudí od nás aj z okolitého regiónu,“ dodal starosta.

debata chyba