Dočká sa hlavná žilinská ulica konečne opravy?

Dlažba na hlavnej žilinskej Národnej ulici známej aj ako Masaryčka praská, vypadáva. O poškodené dlaždice sa potkýnajú domáci i návštevníci mesta. Kompletnú opravu mesto sľubuje na budúci rok. Potrebuje na ňu je 400-až 500-tisíc eur. Pomôcť si chce verejnou zbierkou.

06.07.2012 09:42
Žilina Foto:
Popraskaná a vypadaná dlažba na pešej zóne v centre Žiliny, na Národnej ulici je pre mesto veľkou hanbou.
debata (1)

Národná ulica v pešej zóne je považovaná za vstupnú bránu do historického centra mesta, no v stave v akom sa teraz nachádza je skôr hanbou. „Len sa to tu láta, zalieva betónom, no vyzerá to otrasne. Jedna veľká zlátanina,“ hovorí obyvateľ mesta Peter Kavecký.

Dlažba na ulici, ktorá spája železničnú stanicu s Hlinkovým námestím, bola urobená pred 17 rokomi a mala vydržať desaťročia, po pár rokoch začala praskať a vypadávať. Vypadnuté dlaždice už nie sú k dispozícii, navyše použitá talianska dlažba vraj nie je vhodná na podmienky severného Slovenska. Jej stav sa výrazne zhoršil po zime.

V prípade rekonštrukcie zostanú na ulici len stromy, všetko ostatné sa vymení. „Dôjde k úplnej výmene mobiliáru. To znamená všetkých lavičiek, odpadkové koše, lampy, stožiare, všetko bude nahradené novými vecami. Budú obnovené aj inžinierske siete,“ približuje autor architektonického návrhu Ľubomír Kružel.

Požiadavkou podľa primátora mesta Igora Chomu bude, aby nová dlažba zo žuly vydržala aspoň 30 až 50 rokov a aby boli zásoby materiálu na jej výmenu v prípade poškodenia. Peniaze na opravu chce hľadať aj cez verejnú zbierku. „Pripravujeme aj možnosť, že do dlažby by sme osadili tabuľky s menami tých, ktorí prispeli,“ uviedol primátor Žiliny. Zhotoviteľa chce mesto vybrať do konca tohto roka, aby budúcu jar mohlo začať s celkovou rekoštrukciou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba