Stavba roka 2003 je na predaj

Mesto Martin predáva sklenenú vežu uprostred pešej zóny. Snaží sa zbaviť problémového Millénia, ktorého výstavba vyšla na 1,5 milióna eur. To síce pred deviatimi rokmi získalo prestížnu cenu Stavba roka, nenašlo však vhodné využitie a produkuje stratu.

28.09.2012 12:00
Martin Foto:
Príliš nákladná strecha nad verejnými toaletami alebo symbol mesta? Budova Millénium na pešej zóne v centre Martina je na predaj.
debata

Magistrát chce budovu predať v obchodnej verejnej súťaži cez elektronickú aukciu za minimálne 1 milión eur, s čím súhlasila väčšina poslancov. Tí poslanci, ktorí boli proti predaju, označili moderný presklený objekt v centre mesta za architektonický skvost, dominantu mesta, za bránu do 21. storočia či za symbol, ktorý prirovnali k Eiffelovej veži v Paríži a tie sa nepredávajú. „Myslím, že je to chybná vec predávať symbol pešej zóny,“ povedal poslanec Jozef Bernát.

V zime je problém s vykurovaním, v lete sa budova Millénia zase prehrieva a vnútri sú neznesiteľné teploty. „Mesto dopláca na objekt Millénia okolo 30– až 33-tisíc eur ročne,“ argumentuje primátor Martina Andrej Hrnčiar, ktorý budovu zdedil po svojom predchodcovi. Pred rokom z Millénia vysťahovali turisticko-informačnú kanceláriu. Dnes už v nej zostali len verejné toalety v podzemí, ktoré tam musí prípadný kupec zachovať. Bude to v podmienkach predaja.

Či sa budovu podarí predať za 1 milión eur aj s jej technickými nedostatkami, ktoré sú verejne známe, je otázne. Realitní makléri veľké šance nedávajú. „Nebytové priestory sa veľmi ťažko predávajú. Budova Millénia vyžaduje ďalšie investície, čo vstupné náklady ešte navýši,“ mieni Dáša Rakytová z realitnej kancelárie RIS v Martine. Nový majiteľ bude mať podľa maklérov aj problém s tým, ako budovu využiť. Už teraz je veľa voľných priestorov na prenájom v centre mesta neobsadených, ktoré sú v kvalitnejších tehlových stavbách. „Centrum mesta sa vyprázdňuje, uprednostňované sú skôr nákupné centra, kde nie je problém s parkovaním ani so zásobovaním,“ dodala Danica Molitorová z Reality Center.

Súťaž na predaj budovy by sa mala skončiť v novembri. Mestskí poslanci musia potom ešte odobriť jej výsledok. Ak sa Millénium nepodarí predať, mesto ho potom ponúkne na prenájom za symbolické euro. Keď nevyjde ani prenájom, zrejme pristúpi k nutnej rekonštrukcii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba