Modrý Kameň chce zachrániť staré pútnické miesto

Historická Kalvária, ktorú dal pred asi 250 rokmi postaviť nad hradom v Modrom Kameni vtedajší hradný pán Pavol Balaša II. je v ohrození. Národná kultúrna pamiatka, ktorú chodia obdivovať turisti z domova i zahraničia je v zlom technickom stave a chátra. Mesto márne zháňa peniaze na jej opravu.

10.10.2012 14:00
kalvária, kaplnka, modrý kameň Foto:
Kalváriu tvoria dve kaplnky, desať zastavení krížovej cesty a ďalších päť staníc.
debata

Kalváriu nad najmenším mestom na Slovensku tvoria dve kaplnky, desať zastavení krížovej cesty a ďalších päť staníc, ktoré zobrazujú päť hlavných náboženských právd. Očistec, Posledný súd, Zmŕtvychstanie Krista Pána, Anjel strážca a Blahoslavenná Panna – útočište hriešnikov. Na nimi sa týči šesť metrov vysoký kríž, ktorý v roku 1 863 postavili ako symbol Ukrižovania. Kaplnky a zastavenia sú vo vlastníctve mesta a stoja na pozemkoch, ktoré si modrokamenský magistrát prenajal od Lesného a pasienkového spoločenstva v Modrom Kameni. Primátor Aladár Bariak hovorí, že Kalvária potrebuje opravu.

„Zastavenia a kaplnky sú v zlom stave, vlhnú a opadávajú omietky, no aj časti muriva,“ vysvetľuje. Mesto sa už niekoľko rokov márne pokúša získať peniaze na opravu tejto pamiatky.

„Podľa projektu by oprava Kalvárie, obnovenie pútnickej cesty a vybudovanie osvetlenia stála okolo 530 tisíc euro. Už dvakrát sme sa peniaze snažili získať z programu Európskej únie o cezhraničnej spolupráci s maďarskou obcou Bercel, no neuspeli sme. Chceme preto požiadať o dotáciu z nórskych fondov, z ktorých sú financované aj projekty tohto typu,“ vysvetľuje Bariak.

Mesto chce Kalváriu zachrániť nielen pre jej historickú, ale aj spoločenskú hodnotu. Kultúrno-propagačný menežér múzea, ktoré sídli na hrade v Modrom Kameni Jaroslav Hanko dopĺňa, že Kalvária je často navštevovaná turistami, ktorí si chodia prezrieť expozície na hrade. ,,Niektorí idú na Kalváriu ešte pred vstupom na hrad, iní si výstup nechávajú až po prehliadke hradu," zdôrazňuje. Na Kalváriu ľudí láka aj výhľad spod kríža na vrchu Kalvárie, odkiaľ je vidieť desiatky kilometrov ďaleko.

Okrem turistov na ňu niekoľkokrát za rok smerujú aj pútnici. Veľká púť tam býva na sviatok Povýšenia svätého kríža. „Kalváriu chceme v každom prípade zachrániť a zachovať pre budúce generácie,“ podčiarkol primátor Bariak.

Pútnické miesto založil Balaša v prvej polovici 18. storočia, presný dátum nie je známy. Okrem nej dal postaviť na vlastné náklady v oblasti Novogradu aj šesnásť kostolov i kaplnku na hrade v Modrom Kameni. Bol mu za to udelený titul apoštolský gróf. Po jeho smrti v roku 1 770 Kalvária takmer zanikla a obnovená bola až v roku 1 855 s podporou zemepána baróna Antona Balašu a miestnych veriacich. Navštevovaná je dodnes.

debata chyba