Na území Tatier je takmer 30 budov, ktoré chátrajú a kazia dojem

Vo Vysokých Tatrách je stále takmer 30 budov, ktoré chátrajú a kazia tak estetický dojem z mesta. Cieľom internetovej stránky www.tatranske-haraburdy.sk, ktorá na zlý stav niektorých historických budov poukazuje už približne rok a pol, je vyvolať diskusiu a primäť ľudí k úvahám. Aj vďaka aktivistom z Tatranského okrášľovacieho spolku (TOS) sa veci trochu pohli.

22.10.2012 14:00
Tatry Foto:
Skelet kedysi vychýrenej rozhľadne s kaviarňou Monte Móry na Štrbskom Plese.
debata (1)

Veľmi ma teší, že podobné aktivity sa nezávisle od nás rozvinuli aj v Banskej Bystrici a funguje to. Nám sa podarilo dohodnúť s majiteľom budovy lanovky na Skalnatom plese a výsledkom je, že by sa tam dali urobiť nejaké úpravy, aby budova dostala punc pôvodnej stavby významného slovenského architekta Dušana Jurkoviča, priblížil vízie Patrik Kolesár z TOS.

Aktivisti by v budove Encián, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, chceli vybudovať polyfunkčné priestory, napr. koncertnú sálu, či galériu. V pôvodných Jurkovičových plánoch hore v napínacej veži mala byť vyhliadka, to by sme chceli obnoviť, dodal Kolesár. Zásah do budovy by nemal priniesť inovatívne zmeny, skôr naopak. TOS chce budovu opraviť podľa pôvodných plánov architekta Jurkoviča, ktoré objavili v archíve.

V prvom rade chceme urobiť strechu, nejaké sanačné práce a všetky pôvodné architektonické diela, ktoré tam boli opraviť, ako napr. oceľová stavba s výplňou z tehál, tie tehly chceme vyspraviť, očistiť celú stavbu, vyhádzať staré obklady, ktoré esteticky nemajú žiadnu hodnotu, zachovať ten priestor taký, aký je. Nechceme robiť nič nové, chceme, aby si to zachovalo pôvodnú tvár, vysvetľuje Kolesár. Počas výstavby budovy Encián sa podstatne menil pôvodný plán architekta Jurkoviča, nakoľko sa tam dodatočne umiestňovali rôzne zariadenia a prevádzky cestovného ruchu.

Zatiaľ je projekt v rovine ideí, TOS po dohode s majiteľom budovy, ktorým je spoločnosť Tatry Mountain Resorts a. s., zriadil špeciálny fond, z ktorého sa postupne uhrádzajú niektoré rekonštrukčné prá­ce.

Okrem toho sa dáva do pôvodného stavu aj Vila Marína na Štrbskom Plese, ktorá je rovnako národnou kultúrnou pamiatkou. Mali by tam byť zachované všetky technologické postupy, majú tam vzniknúť nejaké byty, ale aj priestor na kultúrne či literárne podujatia, doplnil Kolesár. Vo Vile Marína istý čas žila a tvorila slovenská poetka Máša Haľamová. Podľa Kolesára sa pomaly začína oživovať aj Kúpeľný dom v Tatranskej Lomnici. Majiteľ budovy má záujem budovu opraviť, avšak chýbajú mu ešte povolenia a tiež finančné prostriedky.

TOS najviac trápi stav Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici. Stále to stojí, je to dosť smutné, v strede Lomnice je takáto haraburda, konštatoval Kolesár. Hotel postavili v roku 1893, o jeho rekonštrukcii sa hovorí už od roku 2003. Doposiaľ jedinou aktivitou bolo oplotenie objektu a strhnutie terasy, ktorá sa tiahla okolo prednej strany hotela. Odvtedy hotel naďalej chátra a je na predaj. Okrem toho sa radia medzi tatranské haraburdy aj napr. Liečebné domy Limba, Európa, Vila Vlasta, Vila Limba, amfiteáter v Starom Smokovci, Hotel MS-70, dom služieb v Starom Smokovci, a iné. Ich majiteľmi sú prevažne súkromní vlastníci, ktorí na rekonštrukciu a obnovu nemajú finančné prostriedky.

1 debata chyba