Požiar v Tatrách sa v noci už nešíril, jeho príčinu stále zisťujú

Hasiči pokračujú aj v piatok v likvidácii požiaru suchého porastu, ktorý vo štvrtok (25.4.) vypukol pri Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách.

25.04.2013 15:56 , aktualizované: 26.04.2013 10:12
požiar, Vysoké Tatry Foto: ,
Lesný požiar pod Smokovcami vo Vysokých Tatrách.
debata (12)

Hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Peter Kovalík informoval, že požiar, ktorý sa vo štvrtok vo večerných hodinách podarilo lokalizovať, sa v priebehu noci ďalej nešíril a požiarisko monitorovali hliadky.

„V ranných hodinách sa uskutočnil letecký monitoring územia v spolupráci s posádkou vrtuľníka letky Ministerstva vnútra SR, ktorý potvrdil zastavenie šírenia požiaru. Ohniská budú teraz dohášať smerom od vonkajšieho okruhu do vnútra požiariska,“ konštatoval hovorca.

Pripomenul, že na likvidáciu požiaru boli opäť nasadené jednotky HaZZ z Popradu, Kežmarku, Levoča, Starej Ľubovne, letecký modul z Prešova a Záchranná brigáda HaZZ z Humenného.

„Spolu by malo byť nasadených približne 50 príslušníkov HaZZ. Veríme, že v priebehu niekoľkých hodín sa nám podarí definitívne požiar zlikvidovať, pretože ak bude opäť vietor, mohlo by to situáciu skomplikovať,“ povedal Kovalík.

Dodal, že príčina vzniku požiaru je stále v štádiu zisťovania. Najpravdepodob­nejšou príčinou však bude nedbanlivosť neznámych osôb a neopatrná manipulácia s otvoreným ohňom v blízkosti suchého porastu.

Podľa doterajších zistení požiar zasiahol plochu niekoľkých desiatok hektárov porastu na území v správe Štátnych lesov TANAPu, kde bola v roku 2004 veterná kalamita.

Požiar vypukol pod Smokovcami a rozšíril sa na...
Lesný požiar pod Smokovcami vo Vysokých Tatrách.
+5Popradskí hasiči bojujú s lesným požiarom vo...

Požiar suchého porastu, ktorý sa rozhorel popoludní v blízkosti cintorína v Starom Smokovci, pomáhali likvidovať aj príslušníci Ozbrojených síl (OS) Slovenskej republiky. Vojaci s vrtuľníkmi zasahovali na mieste potom, ako ich o pomoc požiadalo Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove.Do terénu boli okamžite po prijatí požiadavky nasadené dva vrtuľníky Mi-17 s BAMBI vakmi a Tatra 815 s cisternou.

Lesný požiar krátko po vzniku ohrozoval aj obývané oblasti. „Keď vznikol požiar, vyzeralo to veľmi zle. Bol silný vietor. Oheň zasiahol asi tri hroby a oheň išiel hore. Snáď zázrakom sa vietor otočil a spôsobil tu obrovské škody,“ uviedol primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš, ktorý na požiarisko prišiel hneď po skončení mestského zastupiteľstva. Momentálne nie sú ohrozené ľudské obydlia. V prípade, ak by sa zmenil smer vetra, mohol by podľa primátora oheň zasiahnuť niektoré obývané objekty. „Pokojná noc to nebude, lebo aj teraz vietor silnie. Je veľmi sucho,“ dodal primátor.

„Je to apokalypsa pre všetko živé. Momentálne tu hniezdia vtáci, sú tu obojživelníky. To, čo nemá krídla alebo nohy, zahynie. Hmyz kompletne. Sme v národnom parku a škody sú obrovské,“ povedal o lesnom požiari pod Smokovcami vo Vysokých Tatrách riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

„Je to lesný porast po vetrovej kalamite z roku 2004, kde bol obnovený les mladým porastom. Pravdepodobnou príčinou požiaru je neopatrnosť pri zakladaní ohňa,“ uviedol riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch. K zraneniu osôb zatiaľ nedošlo.

„Ide o lokalitu, ktorá sa nazýva Tri mosty,“ uviedla hovorkyňa Štátnych lesov Tatranského národného parku Lenka Burdová. Plocha bola po kalamite umelo vysadená a nachádzalo sa tu aj prirodzené zmladenie. „Ide o revitalizované plochy s prirodzeným zmladením, takže o to viac je nám to ľúto, že to teraz ľahne popolom,“ uviedla Burdová.

12 debata chyba