Vysokoškoláci v Trstenej končia

V Trstenej na hornej Orave sú detašované pracoviská dvoch vysokých škôl, pôvodne mali byť dokonca tri.

20.05.2013 16:00
debata

Obe školy si prenajímajú priestory od iných škôl – jedna má vysunuté pracovisko v základnej cirkevnej škole, druhá v gymnáziu.

Detašované pracovisko Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre je v Trstenej už desiaty rok, ďalších študentov už však neprijíma. Postupne ide od útlmu. Podľa Jána Bukaia, ktorý pre univerzitu zabezpečuje fungovanie trstenského pracoviska, je to reakcia na potrebu trhu. Jana Kečkešová z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre spresnila, že v Trstenej už len dobiehajú existujúce ročníky.

Za desať rokov tu externe vyštudovalo 600 bakalárov. Spočiatku to boli najmä zamestnanci verejnej správy, ktorí si dopĺňali vzdelanie. Teraz tam majú v troch odboroch, aplikovaná etika – etika profesijných činností, riadenie kultúry a turizmu, editorstvo a vydavateľská prax 368 externých študentov. Cirkevná škola, kde pobočka sídli, je podľa Bukaia dobre vybavená.

„Študenti tu majú všetko, čo potrebujú na svoju prácu. Notebooky, počítačové, jazykové učebne, interaktívne tabule, dataprojektory, prístup na internet v celej škole,“ hovorí Bukai. Externí študenti majú vyučovanie v piatok poobede a v sobotu. „Vždy dopredu mi pošlú rozvrh, aké priestory a technické zabezpečenie potrebujú. Nijako to nenarušuje náš vyučovací proces, skôr to pre nás znamená efektívne využitie priestorov,“ hovorí riaditeľka ZŠ R. Dilonga v Trstenej Magda Zmarzlaková.

Podľa sprísnených kritérií na udeľovanie akreditácií študijným programom musí mať každé, teda aj detašované pracovisko vysokej školy knižnicu a študovňu s prístupom k základnej študijnej literatúre. Bukai hovorí, že základná škola má svoju knižnicu a môže si vyžiadať potrebný materiál. „Ale nie je to potrebné, lebo každý študent má čipovú kartu, má svoj prístupový kód, cez ktorý môže vchádzať do univerzitnej knižnice, kde má všetko k dispozícii. Ja nevidím dôvod, prečo by chodili do nejakej inej knižnice,“ uviedol.

V Trstenej je aj Ústav sociálnej práce Tomislava Kolakoviča, detašované pracovisko Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce a ošetrovateľstva. Sídli v prenajatých priestoroch gymnázia. Okrem externej má aj dennú formu štúdia. Akým spôsobom je zabezpečené fungovanie tohto pracoviska, sa Pravde nepodarilo zistiť. Profesorka, ktorá to má na starosti, bola odcestovaná. Na hornej Orave malo byť ešte tretie vysokoškolské detašované pracovisko. Študovať tam mali externisti v rámci Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave. Podľa vyjadrenia hovorkyne univerzity tam detašované pracovisko už tri roky nefunguje. „Dôvodom bol pokles záujmu v danom regióne,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba