Baločania vynášajú z domov blato aj nábytok

Aj v stredu odstraňovali ľudia následky povodní, ktoré po sebe zanechali pondelkové prívalové dažde. Postihnuté obce na strednom a východnom Slovensku postupne sumarizujú škody.

26.06.2013 17:56
Čierny Balog, povodeň, dážď, škody, upratovanie Foto: ,
Prívalový dážď napáchal v obci Čierny Balog rozsiahle škody.
debata

Nábytok po dvore, sušiace sa koberce a vrstva blata v obydliach, ktorého sa nedá len tak ľahko zbaviť. Takto v stredu vyzerala časť Čierneho Balogu, kde veľká voda vytopila asi sto rodinných domov. „Máme veľké škody, zalialo nám práčku, mrazničku. Najviac ma mrzí, že som prišla o rodinné fotografie, ktoré sú zničené. Rovnako ako doklady a zdravotná karta,“ hovorí Margita Kováčiková.

Pondelkový prívalový dážď rozvodnil Čierny Hron aj potôčiky, ktoré sa doň vlievajú. Najviac si to odniesla časť Dobroč. V dome, kde býva pani Margita, voda dosiahla až meter. „Vytopilo nám všetky izby na prízemí,“ ukazuje a okolo nej vládne čulý pracovný ruch. Na pomoc im prišla celá rodina, ba aj syn z Bratislavy. Nánosy blata z domu aj dvora vynášajú fúrikmi. Zabrať dáva aj umývanie miestností. Dom majú poistený a každú chvíľu čakajú človeka z poisťovne.

Keď sa strhla prietrž, bola pani Margita sama doma so štyrmi vnúčencami. „Voda sa začala valiť ulicou, dostala sa k nám cez dvere aj kanalizáciu. Mladšie vnúčatá som rýchlo vyviedla na poschodie, so starším vnukom sme sa snažili vodu zastaviť, aby sa nedostala dnu. Keď však zo záchodu začala striekať ako gejzír do výšky, tak som to vzdala a bežala hore za vnúčatkami, ktoré sa báli a plakali,“ opisuje dramatické chvíle. Na vynášanie vecí na poschodie nebol už čas.

Na pomoc jej prišli susedia, žijúci na kopci. Pomohli zachrániť hydinu, kozu, no aj tak prišli o osem sliepok, ktoré sa utopili.

Keď voda postupne opadla, ukázala sa spúšť. Hasiči im v utorok odčerpali vodu z kotolne, potom sa domáci pustili do upratovania. Iba z rodiny sa ich zišlo zo pätnásť. „Len tu zrazu pri dome zastavilo auto s dvoma, pre mňa neznámymi mužmi a hľadali zaťa Martina. Priniesli si všetky veci, gumáky aj čerpadlo a začali nám pomáhať. Upratovali, vynášali nábytok. Keď som sa ich opýtala, prečo to robia, povedali mi, že sú z Brezna a z miesta, kde ich zvykne vytápať. Vedia, aká je to bezmocnosť, keď sa prídu ľudia len pozerať ako na exkurziu a nemá kto pomôcť. Pýtala som sa, odkiaľ sa to dozvedeli. Povedali, že to videli na internete a rozhodli sa, že nás idú ratovať, lebo sa poznajú so zaťkom,“ hovorí pani Margita a napriek spúšti si stále drží dobrú náladu.

Prívalový dážď napáchal v obci Čierny Balog... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
Čierny Balog, povodeň, dážď, škody, upratovanie Prívalový dážď napáchal v obci Čierny Balog rozsiahle škody.

Tie najviditeľnejšie následky povodne v obci už odstránili. Najdôležitejšie bolo sprejazdnenie a vyčistenie ulíc, odstránenie zosunutej pôdy. Voda vymyla niektoré cesty, zničila mostík ponad Čierny Hron, strhla dve lávky, spôsobila niekoľko zosuvov a zničila dvojročné multifunkčné ihrisko. Ešte aj v stredu sa v dedine pracovalo. „Všetko zvládame vlastnými silami, máme techniku a pomáhajú aj nezamestnaní,“ hovorí starosta František Budovec. Predbežné škody na obecnom majetku odhaduje na zhruba 30-tisíc eur.

Vodný živel zasiahol aj známu Čiernohronskú železničku. Voda sa dostala do dielní, poškodila stroje na opravu vozidiel. Naposledy veľká povodeň Čierny Balog zasiahla v roku 1974. Pamätníci hovoria, že voda však taká veľká nebola.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba