Košičania sa rozdelili múrom

Košice, v čase keď sa pýšia titulom Európske hlavné mesto kultúry, riešia kontroverzný spor, ktorý kazí imidž európskeho mesta.

11.07.2013 12:00
rómsky múr, košice, luník Foto: ,
Múr vyrástol medzi dvoma panelákmi na rozhraní ulíc Mikovíniho a Petzvalova na Luniku VIII v košickej mestskej časti Západ. V pozadí vidno bytovky na Luniku IX.
debata

Obyvatelia sídliska Luník VIII sa oddelili od problematických susedov betónovým múrom. Ten má zabrániť najmä Rómom z Luníka IX, aby si popri panelákoch skracovali cestu k supermarketom. Mestská časť Západ, ktorá dala múr asi pred mesiacom postaviť, tvrdí, že tak urobila na základe sťažností obyvateľov.

„Sťažnosti občanov z tejto lokality boli  dlhodobejšie, avizované prostredníctvom komisie regionálneho rozvoja miestneho zastupiteľstva už pred dvoma rokmi. Na jej zasadnutí vo februári tohto roka bol prerokovaný  zámer oplotenia parkoviska, cez ktoré obyvatelia Luníka IX prechádzali, aj s plánom na zlepšenie situácie s nedostatkom parkovacích miest v tejto lokalite,“ spresnil Marián Krajňák z kancelárie starostu mestskej časti Západ. Krajňák dodal, že parkovisko, ktoré ohradili múrom, bolo dlhodobo nevyužívané pre krádeže a poškodzovanie áut stojacich na jeho ploche. Náklady vo výške takmer 5-tisíc eur na výstavbu betónového plota schválilo v rozpočte aj zastupiteľstvo.

Obyvatelia panelákov pri parkovisku tvrdia, že plot pomohol. „Odkedy je to oplotené, je to podstatne lepšie, teraz to obchádzajú popri ceste,“ povedal Richard Kica, ktorý býva v jednom z vchodov. Jeho sused Tomáš Franc tvrdí, že teraz je na ulici väčší pokoj. „Oni to síce stále vedia obísť, ale predtým mi prechádzali rovno popod okno. Večer tu vyspevovali a boli hluční, poškodzovali autá, hlavne spätné zrkadlá,“ dodal Franc.

Luník VIII bol postavený zhruba pred štyridsiatimi rokmi aj pre zamestnancov vtedajšieho VSŽ a dlho bol považovaný za pokojnú lokalitu. Jeho obyvatelia tvrdia, že sa všetko zmenilo, keď im do susedstva pred dvadsiatimi rokmi pribudol Luník IX.

Starosta Luníka IX Dionýz Slepčík nevníma situáciu s múrom až tak tragicky. „Mne to neprekáža a čo ja viem, tak ani Rómom. Ak tak chcú riešiť situáciu, tak nech to tak riešia. Zrejme si chcú chrániť majetok,“ tvrdí starosta. „Ja som tade ani nechodil, takže je mi to jedno, ale niektorým Rómom môže prekážať, že to teraz musia obchádzať,“ domnieva sa jeden z obyvateľov Gejza Horváth.

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák je presvedčený, že stavanie múrov nikam nevedie. „Mnohé samosprávy prikročili k riešeniu múrmi. Som presvedčený, že vzťahom medzi majoritou a Rómami to nepomôže. Na čas to možno situáciu vyrieši, ale každý múr sa dá preskočiť,“ povedal Pollák.

Košický magistrát však tvrdí, že múr je čiernou stavbou. „Múr, ktorý postavila mestská časť Západ, je čierna stavba. Mesto je vlastníkom pozemku a doteraz žiadny súhlas nevydalo. Teraz je na ťahu stavebný úrad, ktorý začne priestupkové konanie,“ uviedla hovorkyňa magistrátu Martina Urik Viktorínová. „Žiadosť o stanovisko síce na magistrát prišla, no ešte sme nerozhodli, ale múr už stojí,“ doplnila hovorkyňa. Krajňák však tvrdí opak, podľa neho od mesta odstali súhlasné stanovisko. Priestupkové konanie sa môže skončiť tak, že mestská časť dostane na múr dodatočné stavebné povolenie a stavbu zlegalizuje, alebo ju bude musieť odstrániť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba