Varenie za necelé tri eurá na deň je čarovanie

Dá sa navariť na deň pre tínedžera za necelé tri eurá? Zamestnanci Reedukačného centra v Zlatých Moravciach tvrdia, že sa to dá. Musí. Nemajú inú možnosť, pretože nedostávajú od štátu viac.

16.08.2013 06:00
polepšovňa, reedukacné centrum zlate moravce,... Foto: ,
Ušetriť sa dá varením zo surovín, nie z polotovarov, hovorí kuchárka Katarína Rebová.
debata (21)

V centre je cez rok dokopy asi 120 dievčat, cez leto je ich len zopár. Sú medzi nimi aj tínedžerky – mamičky s deťmi. Riaditeľka Zuzana Kordošová presviedča, že u nich nikto nemôže byť hladný. Dievčatá po príchode do centra podľa nej priberajú. Mnohé pochádzajú z rodín, kde sa vôbec neje pravidelne. „No je pravda, že v zariadeniach, kde majú chlapcov, to môže byť problém. Chlapci bývajú hladnejší, potrebujú viac rezňov.“

Tu jeden rezeň na obed pre deti vo veku od 14 do 19 rokov váži 90 gramov. Je to málo? V bežnej škole sa má podávať vyprážaný bravčový rezeň s hmotnosťou 115 gramov. Štátna norma pre chovancov v tomto veku je 2,80 eura na jedlo na celý deň. To je 86,80 eura na mesiac. Pri otázke, či sa dá za takéto peniaze navariť dieťaťu, sa kuchárka Katarína Rebová ohradí. Veď takto musia fungovať mnohé pracujúce rodiny. Aj tá jej. „Teraz som za mesiac zarobila asi 360 eur. A to všetko som minula na stravu pre päťčlennú rodinu.“ Na jedného člena to mesačne vychádza 72 eur…

Aj napriek tomu Rebová uznáva, že varenie za takúto nízku sumu je čarovanie. Veľa sa vraj dá ušetriť tak, že zariadenie nenakupuje polotovary, ale všetko si vyrába. Knedľu, koláče, šúľance, orechové hniezda. Je to prácne, ale lacné. „Urobiť 500 koláčov, to dá zabrať. Ale nás to teší, keď sú dievčatá vďačné. Chutí im to oveľa viac, ako z obchodu,“ dodáva kuchárka s vyše 20-ročnou praxou.

Čarovanie je aj o správnom výbere dodávateľa. A to je záležitosť niekoľkých rokov. „Je dôležité, aby dodávateľ videl, že sme spoľahlivý odberateľ. Platíme riadne faktúry a odoberáme tovar celoročne. Za to vedia dať dobrú, niekedy aj polovičnú cenu oproti trhovej,“ dodala riaditeľka. Naposledy takto kupovali jablká po 60 centov. Zeleninu si dopestujú sami. Nič sa nevyhadzuje, všetko sa zužitkuje v polievke.

Za vážnejší problém však považuje riaditeľka nevymáhateľnosť príspevkov od rodičov. Mnohé dievčatá sú tu na príkaz súdu. A ten zároveň rodičom prikázal, aby 30 percent zo životného minima posielali do centra. No nerobia tak. „A my sa o tie deti nemôžeme nestarať.“ Je to háklivá vec, pretože tieto rodiny majú problém prežiť. No aj tak by sa mala podľa riaditeľky presadiť legislatívna zmena, aby sa suma určená pre reedukačné centrá posielala priamo im, a nie rodičom.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #strava #Zlaté Moravce #reedukačné centrum #polepšovňa