Orol Arnold sa vracia, partnerka už zdobí hniezdo

Už len päť až osem dní a najsledovanejší orol Arnold by mohol byť doma. Za sebou má dve tretiny trasy, ktorú na jeseň preletel na africké zimovisko.

15.04.2014 14:00
arnold, orol, Foto:
Arnold by mal na Liptov doletieť už o niekoľko dní.
debata (8)

Kontrole verejnosti sa nevyhne ani po prílete na Slovensko. V blízkosti jeho hniezda je kamera, ktorá vysiela online prenosy. Tá zachytila Arnoldovu partnerku, ktorá už dorazila na Liptov a vzorne upravuje spoločné bydlisko.

Informácie o pohybe orla krikľavého takmer stále podáva solárna minivysielačka, ktorú dostal ešte v auguste. Tá síce neposkytla obraz, no umožnila sledovať Arnoldovu púť do Afriky. Kadiaľ letel, kde oddychoval, v akom prostredí sa zdržiaval, ktorý africký štát si vybral na pobyt i to, že sa vyhýbal veľkým vodným plochám. Boli však aj situácie, keď sms správy z vysielačky dlhšie nechodili. Vtedy mali ochranári obavy o Arnoldov život, no našťastie dôvodom dlhšieho odmlčania bolo, že sa nachádzal v oblasti, kde zrejme nie je pokrytie GSM signálom, a tak aj údaje o ňom boli nedostupné. Všetky záznamy spätne vyhodnotia pracovníci Správy Tatranského národného parku.

orol, let, mapa

Najjužnejším štátom, kam sa Arnold dostal, bola Juhoafrická republika. Jeho jesenná cesta do Afriky trvala vyše mesiaca a preletel 8-tisíc kilometrov. Denne zvládol 300 až 400 kilometrov. Momentálne sa nachádza v okolí Galilejského jazera, najväčšieho sladkovodného jazera v Izraeli. Podľa hrubých odhadov je možné, že Arnold by sa do slovenského hniezda mohol vrátiť asi v priebehu týždňa. Jeho partnerka to zvládla skôr, v hniezde sa objavila už 5. apríla. „Predpokladáme podľa aktivít, ktoré sme na kamere videli, že samica už je tu, zdobí, upravuje hniezdo a čaká,“ hovorí Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAP-u.

Spoločnosť Profi – net spolu s tatranskými ochranármi v blízkosti hniezda v predstihu umiestnila kameru, ktorá umožňuje online prenosy z hniezda. Všetci už netrpezlivo čakajú na návrat Arnolda. „Verejnosť môže sledovať online zábery cez internet. Dianie v hniezde po prílete páru, zásnuby, inkubáciu, sedenie na vajíčkach, výchovu mláďat až po vyletenie z hniezda,“ približuje Majko.

Jeho partnerka zatiaľ pod drobnohľadom kamery... Foto: Archív Správy TANAP
orlica, orol Jeho partnerka zatiaľ pod drobnohľadom kamery upravuje spoločné bydlisko.

Sledovanie živých prenosov aj údaje z minivysielačky umožnia získať cenné a nepoznané informácie zo života orla krikľavého. Tieto aktivity pozitívne vníma aj Boris Maderič z mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku aj preto, že vzbudia vyšší záujem verejnosti o ochranu samotného druhu. V posledných rokoch bol zaznamenaný pokles hniezdnej populácie orla krikľavého v Európe i na Slovensku. „Negatívnych faktorov je viac, medzi najvýznamnejšie hrozby patrí neusmernená lesohospodárska činnosť, spôsobujúca trvalé poškodenie až ničenie hniezdnych biotopov tohto chráneného druhu. Taktiež je to nelegálny odstrel, najmä počas migrácie do Afriky, v krajinách na Blízkom východe, ako sú Sýria a Libanon,“ povedal Maderič. Dodal, že vďaka dlhodobému systematickému monitoringu a tiež projektu Ochrana orla krikľavého na Slovensku, ktorý spustila organizácia v rokoch 2011 – 2014, podporeného aj Európskou komisiou, bolo možné zistiť aktuálnu veľkosť hniezdnej populácie orla krikľavého na Slovensku, ktorú tvorí 600 – 750 párov.

Orol krikľavý je výborným lovcom hlodavcov a plazov a je prísne sťahovavým druhom. Z afrických zimovísk, kam odlieta na jeseň, sa vracia v apríli. Z našich orlov migruje v rámci svojej cesty na zimovisko najďalej.

Online prenos z hniezda je možné sledovať na www.kukaj.sk, kde sú živé prenosy či zaujímavé zostrihy z hniezd ďalších operencov z Liptova a Tatier.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #let #orol Arnold