Trenčín prehral spor s aktivistami, obráti sa na Najvyšší súd

Mesto Trenčín musí zverejniť výsledky právneho auditu. Nariadil mu to krajský súd, ktorý sa zaoberal žalobou občianskeho združenia Centrum environmentálnych aktivít.

23.04.2014 16:25
Trenčín Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Združenie sa tejto informácie márne dožaduje už od roku 2011. Mesto sa proti rozsudku odvolá, a tak bude o žalobe rozhodovať Najvyšší súd.

Podľa názoru súdu mesto nepostupovalo správne, keď správu z právneho auditu odmietalo sprístupniť, pretože nie je takým dokladom, ktorý by nebol spôsobilý na sprístupnenie. Audit bol vypracovaný z verejných zdrojov a mesto zaň zaplatilo bratislavskej advokátskej kancelárii Garant Partner Legal 9 600 eur. Súd vyhovel žalobcovi, teda občianskemu združeniu, ktorému je mesto povinné uhradiť súdne trovy.

„Je smutné, že občania sa musia svojich samosprávnych práv domáhať na súde. Mesto sa roky snaží utajiť niečo, na čo jeho občania majú právo a čo si aj zaplatili. Žiadali sme o sprístupnenie správy, pretože sme predpokladali, že právny audit bude obsahovať informácie o gazdovaní predchádzajúceho vedenia mesta. Ale ukazuje sa, že aj toto vedenie mesta tieto informácie utajuje a dáva podnet na úvahy, či tu nejde o nejakú malú trenčiansku gorilku,“ povedal po skončení súdneho pojednávania Richard Medal z Centra environmentálnych aktivít.

Trenčiansky primátor Richard Rybníček vyhlásil, že mesto sa určite odvolá na Najvyšší súd. Argumentuje, že celú správu z právneho auditu nemôže zverejniť, pretože obsahuje citlivé údaje a ich zverejnenie by mohlo poškodiť mesto. Okrem iného sú v audite naznačené možnosti, ako chce mesto postupovať pri riešení súdnych sporov.

„Informácie by mohli naznačiť stranám, s ktorými sa súdime, náš postup. Doteraz sme boli úspešní vo viacerých súdnych sporoch a v nich sme sa vyhli sume okolo 20 miliónov eur. Ide o to, aby sme vopred neprezrádzali našu taktiku, ešte stále nie sú ukončené súdne spory, v ktorých ide o milióny eur. Hypoteticky sa môže stať, že Najvyšší súd rozhodne, že správu máme zverejniť. Vtedy však už môžu byť súdne spory za nami,“ povedal Richard Rybníček.

Hneď po svojom nástupe do funkcie koncom roku 2010 dal primátor Rybníček vypracovať tri audity, aby zistil, v akom stave sa mesto nachádza. Dva z nich, ekonomický a procesný, radnica zverejnila na internete, výsledky právneho auditu zverejnené neboli. Občianski aktivisti sa domáhali ich sprístupnenia na základe zákona o slobodnom prístup k informáciám. Keď to primátor odmietol, obrátili sa na súd.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Najvyšší súd