Detvania žiadajú referendum ako pri uráne

Aj pri ťažbe zlata by mali mať ľudia možnosť vyjadriť svoj názor v referende ako v prípade uránu. S takouto požiadavkou sa ministra životného prostredia Petra Žigu obrátili aktivisti z Podpoľania.

23.05.2014 19:00
debata (4)

Podľa navrhovanej novely zákona bude ťažba uránu možná len potom, ak ju odobria obyvatelia dotknutých obcí v referende. „Žiadame ministerstvo životného prostredia, aby do tejto novely zapracovalo zákaz použitia kyanidovej technológie pri spracovaní zlatých rúd. Žiadame presne takú úpravu, akú vláda navrhuje v prípade zákazu ťažby rádioaktívnych nerastných surovín. Je to šanca, aby si ľudia z Podpoľania konečne vydýchli,“ uviedol Roman Vrťo, ktorý pred tromi rokmi rozbiehal petíciu proti ťažbe.

Tú vtedy podpísalo takmer 12-tisíc ľudí. Proti ťažbe sa konalo viacero verejných protestov, odmietajú ju mesto Detva, okolité obce, aktivisti aj najväčší zamestnávateľ v regióne PPS Group, kde by ťažba v ich blízkosti ohrozila výrobu. Zamietavý postoj má aj župa. Na ich stranu sa pred rokom postavil i minister Žiga.

Svoju požiadavku mu aktivisti tlmočili v piatok v Banskej Bystrici. Doplnenie návrhu o zlato podľa Žigu nie je možné. „V tomto zákone sa venujeme výlučne rádioaktívnym nerastným surovinám. Keď máme urobiť nejaký návrh, treba to pripraviť, tak ako sme pripravovali urán niekoľko mesiacov. Na zlato v tejto chvíli návrh pripravený nemáme. Keď by sme sa mali tým zaoberať, tak to urobíme novým zákonom,“ uviedol.

Zákaz ťažby rádioaktívnych nerastných surovín na území Slovenska tento týždeň schválila vláda. Riešiť sa má v skrátenom legislatívnom konaní, poslanci by sa novelou geologického zákona mali zaoberať už v najbližších dňoch.

Žiga dodal, že aj keby sa novela rozšírila o zlato, Detvy by sa to už nedotklo. Na rozdiel od uránu pri Košiciach, kde ešte nebol skončený geologický prieskum, v Detve sa už rozbehlo konanie o určení dobývacieho priestoru, čo už spadá pod banský zákon. Podľa novely sa má referendum uskutočniť ešte pred spustením schvaľovacieho procesu, vedúceho k ťažbe.

Za rozšírenie zákona sa prihovárajú aj aktivisti z Greenpeace. „Rozhodne súhlasíme, aby to tam bolo pridané, pretože ťažba zlata kynidovou metódou je tiež rovnako nebezpečná. Riziká sú rovnako veľké ako pri uráne, rovnako je to o tom, že hrozí veľké znečistenie zdrojov vody, pôdy a rovnako aj nesúhlas ľudí je veľký,“ uviedla Lucia Sabová.

Detvianski aktivisti ministrovi vytkli, že im pred rokom sľúbil, že im pomôže a nestalo sa tak. Ten oponoval, že urobil všetko, čo mohol a bolo v jeho kompetencii, pričom poukázal na pozastavenie schvaľovacieho procesu ťažby v Detve. S vyjadrením ministra aktivisti spokojní neboli, sú pripravení podniknúť ďalšie kroky a nevylučujú ani protesty.

Schvaľovací proces plánovanej ťažby zlata na Bielom vrchu pri Detve je v súčasnosti zastavený. Banskobystrický obvodný banský úrad minulý rok v decembri prerušil konanie na určenie dobývacieho priestoru pre spoločnosť EMED Slovakia až do konca roku 2016.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #urán #ministerstvo životného prostredia #Podpoľanie