Nové trolejbusy v Bratislave budú s nevidiacimi komunikovať hlasom

Dopravný podnik Bratislavy vlani vysúťažil 120 nových trolejbusov a z nich 10 jazdí po cestách hlavného mesta už od mája. Ide o komfortné vozidlá s niekoľkými novými funkciami, ktoré cestujúcim uľahčia a spríjemnia dopravu.

09.06.2014 18:45
MHD, nové trolejbusy, Bratislava, trolejbus, DPB Foto: ,
Moderné trolejbusy v Bratislave
debata

Trolejbusy disponujú väčším priestorom pre detské kočíky a invalidné vozíky a majú nainštalovaný nový systém, ktorý umožňuje vodičovi vozidla prijať správu o nástupe zdravotne znevýhodnenej, prípadne zrakovo postihnutej osoby. Zariadenie umožňuje hlasovú komunikáciu medzi nevidiacim cestujúcim a vozidlom.

Novinkou je tiež automatické počítanie cestujúcich. Nad každými dverami je umiestnený infračervený senzor, vďaka ktorému dostane dopravný podnik štatistiky o vyťaženosti liniek a jednotlivých vozidiel s presnosťou na 98 percent. Vnútri trolejbusov sú nainštalované označovače cestovných lístkov, ktoré cestujúci ovládajú pomocou dotykovej obrazovky. Sú vybavené modulom na čítanie bezkontaktných čipových kariet vrátane Bratislavskej mestskej karty.

Staršie trolejbusy postupne nahradia moderné
Moderné trolejbusy v Bratislave
+15Moderné trolejbusy v Bratislave

Všetky nové trolejbusy majú klimatizáciu – osobitne pre cestujúcich a osobitne v kabíne šoféra. Špeciálne oddelený priestor vodiča zabezpečí jeho zvýšenú ochranu pred napadnutím a kamerový systém, ktorý monitoruje vonkajší aj vnútorný priestor vozidla, poskytne dispečingu v prípade ohrozenia posádky rýchle informácie. Moderný palubný počítač dodá šoférovi počas cesty údaje o priebehu jazdy – v prípade meškania či nadbiehania – grafickou formou zobrazenia odchýlky od cestovného poriadku farebným zvýraznením. Integrovanou súčasťou palubného počítača je digitálny hlásič zastávok a WiFi modul na komunikáciu vozidla so zariadeniami vo vozovni.

Plynulejšiu jazdu trolejbusov má zabezpečiť koordinácia s periférnymi zariadeniami mimo vozidla, teda radičmi cestnej svetelnej signalizácie. Tarifný, informačný a komunikačný systém nových trolejbusov je kompatibilný so súčasnými zariadeniami, ktoré sú v prevádzke.

Nové trolejbusy nasadí dopravný podnik najprv na linky, ktoré vedú k nemocniciam.

Do konca budúceho roka bude v Bratislave jazdiť najmenej 80 nových trolejbusov. „Je však možné, že ich nakoniec bude ešte viac, pretože sme využili opciu na nákup ďalších 40 vozidiel ešte v tomto programovom období eurofondov,“ hovorí generálna riaditeľka sekcie Operačného programu Doprava Denisa Žiláková. Bratislavčania sa podľa nej môžu tešiť aj na 30 nových moderných električiek. „Projekt na ich obstaranie je tesne pred schválením na Európskej komisii,“ dodáva Žiláková.

Nákup nových trolejbusov je financovaný z fondov Európskej únie, z Operačného programu Doprava. Nové trolejbusy do Bratislavy dodáva spoločnosť ŠKODA ELECTRIC, a. s., ktorá tender na nákup nových vozidiel vyhrala. Spoločnosť za 80 trolejbusov ponúkla cenu 46,772 mil. eur, po aukcii sa cena znížila na 41,620 mil. eur. Na nákup nových nízkopodlažných trolejbusov dopravný podnik získal vyše 39,5 mil. eur z Európskej únie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #MHD #DPB #trolejbus