Pád kostolnej veže spôsobil dážď

Pádu lábskej kostolnej veže pomohli pretrvávajúce dažde. Veža postavená z nevhodného materiálu prudkými dažďami navlhla, naklonila sa a spadla. Nehoda, ktorá sa stala v utorok, sa obišla bez zranení. Doplatili na ňu vzácne historické obrazy a sochy.

02.09.2014 12:50 , aktualizované: 19:53
debata (33)
Na snímke zrútená kostolná veža v obci Láb v... Foto: SITA, HaZZ Bratislava
Láb, kostol, veža Na snímke zrútená kostolná veža v obci Láb v okrese Malacky.

Podľa slov súdneho znalca v statike Jozefa Kuzmu, ktorý prišiel do Lábu v okrese Malacky, je loď katolíckeho kostola v poriadku. Na klenbe po obhliadke nezistil žiadne ďalšie trhliny, ktoré môžu spôsobiť zrútenie ostatných častí kostola. Vplyvom dažďa jemnozrnný íl, z ktorého vežu postavili, navlhol. Spôsobilo to jej zníženú únosnosť a veža padla. „V roku 2004 bol v obci zaznamenaný projekt, ktorý mapoval trhliny na veži, ale či k nemu v skutočnosti došlo, neviem povedať,“ uviedol Kuzma.

Starostka Monika Valúchová však tvrdí, že vežu opravovali. Poslednú rekonštrukciu budovy zo 17. storočia obec vykonala pred šiestimi rokmi. „Prebehla však pod prísnym dohľadom statika a na základe pripraveného projektu,“ spresnila Valúchová.

Veža spadla zhruba okolo obeda. „Bol som na dvore a volal mi kamarát, aby mi povedal, čo sa stalo,“ rozpráva Denis Petruš, obyvateľ obce. „Prioritne sme hľadali nezvestné osoby, ale prieskumom sme napokon zistili, že žiadne nie sú prítomné. Na pomoc boli privolané policajné psy, ktoré to tiež nepotvrdili,“ zhodnotil veliteľ bratislavského hasičského zboru Pavol Mikulášek.

Súdny znalec zhodnotil, že dôvodom zrútenia boli navlhnuté mäkké íly, ktoré mali zníženú únosnosť, a veža spadla.

Hromada sutín v interiéri kostola po zrútení... Foto: SITA, HaZZ Bratislava
Láb, kostol Hromada sutín v interiéri kostola po zrútení kostolnej veže v obci Láb v okrese Malacky.

Obrazy a sochy umiestnené v kostole po nehode prezrel riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Bratislave Peter Jurkovič. „Stavebná sutina sa, žiaľ, nachádza aj v interiéri budovy. Došlo k výraznému poškodeniu umeleckých a historických prvkov,“ skonštatoval. Pretože v budove nevylučujú ďalší pokles sutín, Jurkovič navrhuje demontovať oltárny obraz, sochy i svätostánok. Tie by mohli dočasne umiestniť na miestnom farskom úrade. Spôsobené škody zatiaľ vyčísliť nevedia. „Čiastočne zničený interiér už do pôvodného stavu nikdy nevrátime,“ dodal Jurkovič. Ďalšie sochy a obrazy zavalené sutinami sa z kostola tiež postupne odstránia. „V obci začneme záchranárske práce na spevnenie existujúcich častí kostola a ďalej budeme postupovať podľa pokynov krajského pamiatkového úradu,“ spresňuje ďalšie postupy starostka. Z čoho dedina zaplatí opravy, bude starostka riešiť v najbližších dňoch.

Na pomoc veriacich pri oprave kostola sa spolieha miestny farár Lukáš Šlosár. Ten sa v čase zrútenia veže v budove nezdržiaval. „Prvoradé je, že sa nikomu nič nestalo. V pondelok ráno som mal svätú omšu, ale v utorok bol kostol zatvorený,“ hovorí Šlosár. Veriaci budú sväté omše navštevovať v provizórnych priestoroch, ktoré na tento účel dočasne vyhradí vedenie obce.

Agentúrnu správu nahradil autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #záchranári #kostol #pád #veža