Porsche, v ktorom zahynuli traja ľudia, asi bolo upravené

Príčiny tragickej nehody Porsche Carrera pri Ubli, pri ktorej v nedeľu zahynul Michalovčan (37) a jeho dvaja malí synovia, nie sú stále jasné.

17.09.2014 08:00
Porsche, haváíria Foto: ,
Pri pohľade na vrak Porsche je jasné, že posádka nemala šancu.
debata (38)

Na povrch sa však dostávajú nové informácie, ktoré hovoria o tom, že auto sa rútilo až 250-kilometrovou rýchlosťou a pri náraze do stromu zostal tachometer zaseknutý na hodnote 120 km/h. Zarážajúca je aj správa, že auto po havárii vybuchlo. To podľa odborníka naznačuje, že s ním mohol niekto manipulovať.

Podľa neoficiálnych informácií malo mať Porsche odmontovaný obmedzovač rýchlosti, ktorý zasahuje na hranici konštrukčných možností auta či motora. Dopravný analytik Jozef Drahovský však tvrdí, že v danom úseku to nemohlo mať vplyv na nehodu. „Medzi Sninou a Ubľou ani nie je úsek, kde sa dá nejako výraznejšie rozbehnúť. Tam sa dá vyletieť aj v prvej zákrute. Vodiči na bežných autách môžu byť radi, že môžu ísť povolenou deväťdesiatkou,“ vysvetľuje analytik. Podľa neho je havária skôr o štýle jazdenia.

K výbuchu nemalo dôjsť

Drahovského zaujali skôr tvrdenia o tom, že po náraze auta do stromu vybuchla palivová nádrž. „Novšie autá môžu začať horieť, ale nie vybuchnúť. Ak bolo auto naozaj v poriadku, tak k výbuchu nemalo vôbec dôjsť,“ povedal Drahovský. Podľa neho moderné nádrže majú priehradky a ďalšie opatrenia, ktoré majú zabrániť výbuchu v prípade havárie. Ak by sa výbuch auta potvrdil, môže to naznačovať, že na aute boli robené určité úpravy.

Prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik zatiaľ o príčinách havárie nechce hovoriť. Aj všetky tvrdenia o tom, ako rýchlo mohlo auto ísť, sú podľa neho predčasné. „Je to predmet vyšetrovania. Rýchlosť dokáže vypočítať len znalec,“ povedal Džobanik. Polícia prípad vyšetruje.

Džobanik tiež tvrdí, že polícia pred tragédiou nemala žiadne hlásenia o jazdách skupiny rýchlych a luxusných áut, ktoré mali mať na východe Slovenska nelegálne preteky. Ich súčasťou malo byť aj auto Michalovčana. Hneď ako v nedeľu dostali hlásenie o tom, že autá v kolóne jazdia rýchlo a ich vodiči nerešpektujú prepisy, policajti autá zastavili.

Ale ich len upozornili na dodržiavanie dopravných predpisov, pretože podľa Džobanika v tej chvíli nemohli konať inak: „Ak nemáme žiadny záznam alebo dôkaz o tom, že prekročili rýchlosť alebo porušili iné dopravné predpisy, majú doklady v poriadku a nikto z nich nie je pod vplyvom alkoholu, nie je zákonný dôvod ich zadržať alebo im zobrať doklady,“ zdôvodnil, prečo ich bez postihu pustili jazdiť ďalej.

Polícia porušenie predpisov nezistila

Polícia žiadne porušenie predpisov ani prekročenie rýchlosti nezistila. Preto hľadá svedkov, ktorí by mohli mať kamerový záznam, ktorý zachytáva rýchlu alebo riskantnú jazdu týchto vozidiel. Vodičov, ktorí majú v autách kamery, stále pribúda a práve kamerový záznam môže pomôcť nielen pri vyšetrovaní nehôd, ale aj v prípadoch, keď niekto nebezpečnou jazdou ohrozuje ostatných.

Starostovia dedín medzi Sninou a Ubľou tvrdia, že nezaznamenali rýchly prejazd športových áut cez ich obce a nikto sa vraj na to ani nesťažoval. To isté tvrdí aj starosta Stakčína Ján Kerekanič, ktorý luxusné autá videl. „Sledoval som ich prejazd asi okolo pol piatej popoludní. Išli za sebou a boli tam značky ako Mercedes či Audi, ale aj rôzne športové autá. Nezdalo sa mi, že by šli nejako rýchlo,“ tvrdí starosta. No dodal, že v obci mohli mierne prekročiť rýchlosť.

Cesta zo Sniny do Uble je podľa neho zradná. „Je tam veľa neprehľadných úsekov a v zákrutách to dosť vynáša. Je to hlavný ťah na Ukrajinu a nikdy neviete, kto sa vám vynorí v protismere. Treba si tu dávať pozor,“ varuje.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #polícia #havária #Porsche