Nitriansky jedlý les chytí slnko do pasce

V jedlom lese, ktorý cez víkend vyrástol v kultúrnom centre Hidepark v Nitre, to funguje skoro ako v rozprávke O perníkovej chalúpke. Všetko, čo chytíte do ruky, môžete zjesť. Nerastie tu síce žiadne rozprávkové ovocie, ale v podstate len obyčajné jablká či jahody. No všetky stromy, kríky a byliny sú tu dômyselne usporiadané, aby sa tu mohli učiť deti napríklad aj rozprávať.

14.10.2014 11:00
jedlý les, Nitra Foto: ,
Jedlý les bude mať tri poschodia - stromy, kríky a byliny, ako napríklad levandule.
debata (2)

„Veľa ľudí zabúda na to, že rečové centrum u detí, ich sociálne vnímanie, to všetko sa naplno rozvíja až vtedy, keď je dieťa v pohybe a v prírode. Platí to najmä do piatich rokov. Ak dieťa bude len sedieť, všetky tieto schopnosti môžu byť zanedbané,“ naznačila Zuzana Kiripolská, štatutárka občianskeho združenia Campanula, ktoré prevádzkuje lesný klub Medovka, čo je čosi ako prírodná škôlka. Jedlý les začali so škôlkarmi vysádzať od piatka v komunitnej záhrade Hideparku. „Môžeme si tu napríklad precvičovať matematiku takým spôsobom, že si to ani neuvedomujú. Poprosím deti, aby mi priniesli päť bielych kvietkov, tri žlté a podobne…“

Takýto les učí aj to, aké dôležité je jesť sezónne ovocie. „Zamerali sme sa na to, aby nám tu od jari do septembra vždy niečo plodilo, aby sme mali ustavičný prísun vitamínov. Preto sú tu marhule, broskyne, čerešne či slivky. Mali by sme jesť to, čo nám dané ročné obdobie v našom klimatickom pásme ponúka. Je to pre nás z hľadiska výživy najhodnotnejšie. Nazbierané plody budeme tiež konzervovať. Zavárať, sušiť alebo nakladať v olejoch. Presne tak, ako to robili naši predkovia,“ dodala ekoaktivistka.

Trendom je podľa nej vracať sa aj k tradičným odrodám ovocných stromov a kríkov, z ktorých mnohé sú podľa environmentalistov odolnejšie proti prejavom klimatickej zmeny. Ak sa aj niekomu nedarí zohnať pôvodné odrody, stačí, ak sa aspoň zabezpečí druhová pestrosť a dodržia sa „tri poschodia“, ktoré má každý správny les. Čiže sa okrem stromov vysadia aj kríky a byliny. Čím je les alebo sad pestrejší, tým je odolnejší proti silným búrkam, lejakom a dlhotrvajúcemu suchu a ďalším čoraz častejším extrémom v počasí. A dokáže odolávať škodcom aj bez chémie.

„Ak to bude naozaj nevyhnutné, budeme používať len prírodné výluhy zo žihľavy, chrenu či valeriány. V komunitnej záhradke sa nám tento rok osvedčilo vysádzanie aromatických bylín, ktoré odpudzujú škodcov,“ podotkla Kiripolská. Ide napríklad o axamietnicu, kapucínku, vratič či nechtík.

Deti tu s pomocou dospelých vysadili na začiatok 20 ovocných stromov. Čo je možno v porovnaní s bežným ovocným sadom málo, no zasadili ich vo väčších rozostupoch, aby si v budúcnosti neprekážali, keď im koruny dorastú do troj- až päťmetrových priemerov. Celý projekt sponzoruje nadácia Ekopolis v rámci grantu Zelené oázy. K lepšej mikroklíme celej lokality prispieva aj malé jazierko, ktoré láka prirodzené dravce hmyzu – žaby, jašterice a najmä vážky. V okolí deti postavili hmyzie domčeky – rôzne sošky a umelecké predmety, ktoré lákajú čmeliaky a lienky. Dookola ešte vysadia slnečnú pascu – ďalšie ovocné stromy v tvare podkovy, ktorá bude otvorená na juh a bude tak odrážať svetlo do záhrady.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #Nitra #les #jedlo