Novorodenec zomrel na čierny kašeľ

Na čierny kašeľ zomrel minulý týždeň mesačný chlapček z dediny Licince v okrese Revúca. V rodine zatiaľ nakazil svojho o rok staršieho brata.

07.11.2014 19:02
debata (12)

Hygienici rodinu preliečili, oblasť je pod ich dozorom. Čierny kašeľ je infekčné ochorenie, ktoré bolo na ústupe, posledných šesť rokov sa však vracia.

Dva týždne trápil dieťatko dusivý kašeľ, kým s ním matka zašla do okresnej nemocnice v Revúcej. „Prijali sme ho už vo veľmi zlom zdravotnom stave, lekári vyhodnotili jeho stav ako vážny, a tak sme ho okamžite helikoptérou previezli na vyššie pracovisko do Banskej Bystrice,“ povedala riaditeľka revúckej nemocnice Daniela Pršebicová s tým, že nevie, čo bolo s chlapčekom ďalej.

Na Detskom oddelení v Banskej Bystrici aj napriek intenzívnej liečbe nastalo zlyhanie srdca a pľúc dieťaťa. Laboratórne vyšetrenia potvrdili prítomnosť baktérie Bordetella pertussis, ktorá spôsobuje čierny kašeľ. Ten sa prejavuje ako bežný kašeľ, je však oveľa výraznejší, silnejší, spojený s pískaním aj vracaním a niektoré antibiotika naň nezaberajú. Liečba je preto komplikovanejšia a trvá aj niekoľko týždňov.

Obec Licince patrí pod Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Rimavskej Sobote. Regionálny hygienik Dušan Béreš uviedol, že vyšetrili už celú rodinu, ohnisko nákazy sa im však nepodarilo zistiť. Infekciu objavili aj u ďalšieho malého dieťaťa v rodine. „Dieťa malo ešte iné zdravotné ochorenie, keďže malo zníženú imunitu, tak bolo náchylnejšie na to, aby čierny kašeľ dostalo,“ uviedol Béreš s tým, že chlapček, ktorý zomrel, nebol očkovaný, pretože očkovanie proti čiernemu kašľu sa robí až od troch mesiacov.

Epidemiologička Mária Avdičová tvrdí, že malé deti bývajú veľmi rizikové, pretože nemajú kašľací reflex. „Nevedia sa zbavovať množstva hlienu, a to ich vlastne dusí a býva príčinou smrti,“ dodala Avdičová s tým, že preto sa volá kašeľ čierny, lebo deti pri ňom modrejú.

Na Slovensku sa za posledné roky zvyšujú počty chorých na toto ochorenie. Kým ešte v roku 2008 evidovali lekári približne sto chorých, o dva roky neskôr ich už bolo tisícštyristo.

Chorobnosť sa posúva do vyšších vekových skupín, ochorenie zostáva často nediagnostikované a tieto osoby šíria nákazu vo svojom okolí, najmä na novorodencov a dojčatá do veku, kým ešte nemajú podané všetky dávky vakcíny proti čiernemu kašľu. Prenáša sa kvapôčkovou infekciou, napríklad kašľom či kýchaním.

Béreš chce apelovať na rodičov, aby nepodliehali antiočkovacím kampaniam. „Toto je výstraha pre tých, ktorí si neuvedomujú, akým možným rizikám vystavujú svoje deti,“ vysvetľuje hygienik. Odmietaním očkovania sa rozrastá populácia deti, ktoré nie sú imúnne proti nákaze. „Vytvárajú sa tak podmienky na znovuobjavenie sa ochorení, o ktorých sme si mysleli, že už v podstate neexistujú,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #čierny kašeľ