Rímsky nápis už ťažko prečítať

Rímsky nápis na trenčianskej hradnej skale, ktorý zaradili do zoznamu národných kultúrnych pamiatok, je čoraz menej čitateľný. Vytesali ho pred viac ako 1 800 rokmi, škodia mu však výdobytky modernej doby, predovšetkým výfukové plyny a kyslé dažde.

18.12.2014 13:00
rímsky nápis, skala, hrad, Trenčín Foto: ,
Rímsky nápis ide prečítať čoraz ťažšie.
debata (3)

Nápis je dielom rímskych vojakov z roku 179 n. l., ktorí si v blízkosti osady Laugaricio (dnešný Trenčín) rozložili zimný tábor. Chceli sa pochváliť víťazstvom nad Germánmi, čo boli v tých časoch ich úhlavní nepriatelia. Nemohli tušiť, že v blízkosti brala, do ktorého namáhavo vytesávali nápis, povedie o stáročia neskôr frekventovaná cesta. Vápencová skala je citlivá na exhaláty a prímesi v dažďovej vode. Na tento neželaný proces upozorňujú aj pamiatkari.

„Krajský pamiatkový úrad v Trenčíne priebežne monitoruje stav rímskeho nápisu a na základe porovnania staršej fotodokumentácie so súčasným stavom konštatuje, že od reštaurovania v roku 2001 došlo k miernemu zhoršeniu čitateľnosti nápisu. Tento proces môže opäť napraviť len konzervátorský, resp. reštaurátorský zásah,“ vraví pamiatkarka Mária Vdovičíková.

Nápis obnovovali už v roku 1964, 1978 a naposledy v roku 2001. Tieto zásahy si vyžiadal zhoršujúci sa stav pamiatky, a to najmä znečistením exhalátmi a zvetrávaním. Je na zvlášť exponovanom mieste, blízko rušnej križovatky na hlavnej ceste Bratislava – Žilina. „Je tu vystavený poveternostným vplyvom, pričom klimatické podmienky a zloženie ovzdušia sú dnes iné ako v minulosti. Súčasné zloženie zrážkovej vody, ako aj frekvencia cestnej premávky pod hradnou skalou vplývajú na rýchlejší proces starnutia kultúrnej pamiatky aj reštaurátorských zásahov,“ dodala pamiatkarka.

Skalné bralo je majetkom mesta, ale rímsky nápis rovnako ako hrad patrí Trenčianskemu múzeu, presnejšie župe, ako jeho zriaďovateľovi. Na poslednú obnovu, ktorá stála okolo 350-tisíc slovenských korún (približne 12-tisíc eur), sa poskladalo múzeum, mesto, ministerstvo kultúry a občania prostredníctvom verejnej zbierky. Niečo podobné bude zrejme potrebné aj teraz.

Jana Paulínyová, hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja, zdôrazňuje, že župa bude hľadať všetky možnosti, ako túto vzácnu historickú pamiatku ochrániť a zakonzervovať pre budúce generácie. Predpokladá, že pritom nájde spoločnú reč s mestom. „O tom, že by mal byť nápis v zhoršenom stave, nás zatiaľ nikto neinformoval. Môžeme však deklarovať, že rímsky nápis je takou jedinečnou pamiatkou na území Trenčína, že by v prípade potreby jeho záchrany bolo mesto určite súčinné,“ vraví trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Rím #dejiny #Trenčiansky hrad #archeologická pamiatka #historick