Primátorovi Rybníčkovi poslanci odklepli vyšší plat

Výrazného zvýšenia platu sa hneď na prvom pracovnom rokovaní nového zastupiteľstva dočkal trenčiansky primátor Richard Rybníček. Poslanci mu včera navrhli a vzápätí odklepli plat 3 944 eur mesačne.

18.12.2014 18:15
Richard Rybníček Foto: ,
Primátor Trenčína Richard Rybníček.
debata (2)

S návrhom prišiel Ján Kanaba, jeden z piatich poslancov, ktorí vykonávali túto funkciu aj v minulom volebnom období. Odôvodňoval to tým, že Rybníčkovi sa podarilo výrazne znížiť zadlženie Trenčína, aj tým, že mal jeden z najnižších platov spomedzi primátorov krajských miest.

„K návrhu na zvýšenie platu ma viedlo aj porovnanie platov, napríklad v Trnave bol tento rok plat primátora 4 460 eur, v Nitre 4¤260 eur, ale v Trenčíne iba 2¤892 eur,“ povedal Ján Kanaba.

Aj keď poslanecký zbor napokon veľkou väčšinou schválil navrhnuté zvýšenie, nie všetkým sa tento návrh pozdával. Poslanec Richard Medal navrhoval, aby zvýšenie platu nebolo také výrazné, keď je mesto ešte stále zadlžené. Poslankyňa Danica Birošová, ktorá sa v nedávnych voľbách uchádzala o primátorské kreslo a vo svojom volebnom programe sľubovala, že polovicu primátorského platu dá na charitu, Rybníčka vyzvala, aby zvýšenie odmietol. Ďalší Rybníčkov protikandidát Tomáš Vaňo, ktorý je opakovane poslancom, považuje však navrhnutý plat za primeraný.

Eva Balážová, prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska, zdôrazňuje, že úprava platu je zo zákona jednoznačnou kompetenciou zastupiteľstva. Vraví, že zvýšenie platu môže byť výraznou motiváciou pre primátora, aby pracoval na ďalšom konsolidovaní mestských financií. Ale pripomína aj druhú stránku tohto kroku.

Nové mestské zastupiteľstvo zvýšilo... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Trenčín, poslanci, mestské zastupiteľstvo, Richard Rybníček Nové mestské zastupiteľstvo zvýšilo trenčianskemu primátorovi plat na takmer štyri tisícky mesačne.

„A je tu aj morálna oblasť, či to je takto správne a či to poslanci vysvetlia obyvateľom mesta. Ak sa občania presvedčia, že primátor bude pod verejnou kontrolou a bude motivovaný na plnenie náročných úloh, tak asi pochopia, prečo sa mu takto zvýšil plat. Ale zvyšovať ho len preto, že my o tom môžeme rozhodnúť a rozhodli sme, nie je správne,“ dodala Eva Balážová.

Samotný primátor nevidí dôvod, prečo by mal zvýšenie odmietnuť. Zdôraznil, že vykonávanie tejto funkcie je síce službou občanom, ale je to práca sedem dní v týždni a 24 hodín denne, primátor za ňu nesie trestnoprávnu zodpovednosť, preto by mala byť primerane ohodnotená.

„Nepovažujem za správne robiť gestá tohto typu, dávať svoj plat na charitu. Myslím si, že každý človek má byť ohodnotený za svoju prácu, a keď sa rozhodne robiť charitu, má to urobiť v pokoji a tichosti,“ povedal Rybníček.

V uplynulom volebnom období mali v 25-člennom Mestskom zastupiteľstve v Trenčíne prevahu poslanci za stranu Smer, medzi nimi a primátorom boli ustavičné roztržky. Po voľbách sa do zastupiteľstva dostal iba jediný poslanec za Smer, prevahu majú nezávislí, ktorí obsadili 20 kresiel.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #Trenčín #primátor #Richard Rybníček #mestskí poslanci