V unikátnej zbierke má aj rakety Lendla a McEnroa

Svoju prvú tenisovú raketu si Gabriel Martiška z Trenčína kúpil pred tridsiatimi rokmi. Vzápätí začal toto športové náčinie zbierať a dnes vlastní kolekciu, o ktorej vraví, že je najväčšou zbierkou tenisových rakiet v strednej Európe.

15.01.2015 16:00
gabriel martiška, tenisové rakety, tenis, zbierka Foto: ,
Gabriel Martiška ukazuje svoje najvzácnejšie rakety, s tou naľavo hrával McEnroe, s druhou Ivan Lendl.
debata

Doteraz ich zozbieral vyše 400. Najstaršia bola vyrobená ešte za čias rakúsko-uhorského cisárstva, okolo roku 1895. Ale za svoje najvzácnejšie úlovky momentálne považuje dve rakety približne o storočie mladšie. S jednou hrával Ivan Lendl, s druhou americký búrlivák John McEnroe.

„Obe sú vlastnoručne podpísané týmito tenisovými hviezdami. John McEnroe je známy tenisový zurvalec. Bol to vynikajúci hráč, ale na exhibícii nebol ochotný dávať autogramy. Podpísal pár kartičiek a išiel preč. Toto je jeho raketa, ktorú aj podpísal, preto je to taká rarita. Je to jedna z jeho posledných drevených rakiet,“ vraví zberateľ.

Tenisu sa začal intenzívnejšie venovať v roku 1984. Tento šport ho nadchol a začal sa mu venovať po všetkých stránkach. Denne hrával aj šesť hodín, stal sa správcom tenisového areálu na trenčianskom sídlisku Noviny, to robil popri svojom zamestnaní, vypracoval sa na áčkového rozhodcu aj trénera. A naučil sa vypletať a opravovať poškodené rakety. „V Prahe rakety vypletal Petr Juroš, to bol majster vypletania. Kúpil som si od neho potrebnú výbavu. A keď sa začalo prechádzať z drevených rakiet na kovové, každý sa drevených rakiet zbavoval. A ja som ich začal zbierať, to bol počiatok zbierky,“ spomína 63-ročný Gabriel Martiška.

Aj Juroš zbieral rakety, on Martišku vlastne inšpiroval. Videl uňho množstvo starých rakiet a to ho nadchlo. Juroš mal prenajatý veľký priestor, kde umiestnil svoju zbierku. Ale keď prišla v roku 2002 veľká povodeň, voda zaplavila tento priestor a zbierku znehodnotila. „To bola veľká škoda, tie rakety boli unikáty. Mne nosia kamaráti staré rakety aj zo zahraničia, z Viedne, Mníchova, Zürichu, niečo získam na burzách. Každý rok mi do zbierky pribudne najmenej desať rakiet,“ dodal Martiška.

Juroš je majiteľom tenisového klubu Tenkur Trenčín, kde má vystavené svoje vzácnosti. Je to však len polovica celej zbierky, viac sa tu nezmestí. A nie sú to len rakety. Pochváliť sa môže napríklad starožitnými kufríkmi pre tenistov. V kufríku tenistky z roku 1920 bola okrem rakety aj sieťka na hlavu, špeciálne rukavice bez prstov, loptičky, šatka na hlavu aj zabudované zrkadielko, aby dáma išla na kurt upravená. Všetky rakety v Martiškovej zbierke sú funkčné, so zachovaným výpletom, bez výpletu totiž nemajú zberateľskú hodnotu. A akú má hodnotu jeho zbierka? „To sa nehovorí. Ale moja zbierka je nepredajná, to sa jednoducho nedá. Je to moja srdcovka a tá sa nepredáva,“ vraví Gabriel Martiška.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #raketa #Rakety #Gabriel Martiška