Horská služba varuje pred podcenením hôr

Podceňovať varovania Horskej služby sa nevypláca. Presvedčili sa o tom niekoľkí návštevníci Vysokých Tatier počas uplynulého víkendu.

24.02.2015 14:00
debata

Podľa informácií portálu noviny.sk lavína na poľskej strane Tatier v sobotu zasypala štyri turistky. Jedna z nich zahynula, ďalšia skončila v nemocnici v Krakove a bojuje o život. Zvyšným dvom sa spod lavíny podarilo vyhrabať vlastnými silami.

Rušno počas víkendu mali aj slovenskí záchranári, ktorí museli viackrát zasahovať. V noci z piatka na sobotu zachraňovali z juhovýchodnej steny Lomnického štítu dvoch slovenských horolezcov. V sobotu ošetrili záchranári Horskej služby z oblastného strediska Vysoké Tatry tri úrazy. Záchranári Horskej služby upozorňujú, že pôsobením silného vetra, slnka a mrazu sú turistické chodníky zľadovatené a šmykľavé a pri prechode po nich treba zvýšiť opatrnosť.

„Lavínové nebezpečenstvo už nie je také vysoké, ale chodníky sú šmykľavé, preto si treba dávať pozor. Keďže platí sezónna uzávera, chodníky po horské chaty sú priechodné,“ povedal Michal Pipta z Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry. Viac informácií je na stránke horskej služby www.hzs.sk.

Varovanie sa netýka len túr v Tatrách, ale aj v iných horských oblastiach. Dušan Leskovjanský, náčelník Horskej záchrannej služby Slovenský raj, ktorý je zároveň horským vodcom, neodporúča v tomto období podceňovať prípravy na túry.

„V Slovenskom raji sú hlavné chodníky spriechodnené, ale treba si dať pozor kvôli počasiu, rizikom sú mokré kamene. Na túry treba v tomto období a počasí vyraziť čo najskôr, lebo sa skôr stmieva. Navyše si teraz vyžadujú viac energie a času,“ odporúča Leskovjanský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #horolezci #Vysoké Tatry #Slovenský raj #Lavína #Horská služba