Penta získa nemocnice v Galante a Dunajskej Strede

Nemocnice v Dunajskej Strede a Galante získa spoločnosť Svet zdravia finančnej skupiny Penta, ktorá za ne ponúkla 2,1 milióna eur. Rozhodli o tom v stredu poslanci Trnavského samosprávneho kraja.

25.03.2015 15:30
nemocnica, galanta Foto: ,
Nemocnica v Galante.
debata

Ďalším záujemcom o nemocnice bola spoločnosť Agel, ktorá ponúkla kúpnu cenu 190 tisíc eur. K prevzatiu nemocníc potrebuje nový nadobúdateľ ešte súhlasné stanovisko Protimonopolné­ho úradu.

"Sme pripravení v nemocniciach okamžite po ich prevzatí primárne riešiť problémy s finančnou zadlženosťou, dlhodobou podinvestovanosťou a z toho vyplývajúceho zlého technického stavu medicínskej techniky a budov. Obidve nemocnice budú môcť okamžite využívať synergie našej siete v medicínskych a prevádzkových oblastiach,“ vyhlásil generálny riaditeľ siete regionálnych nemocníc Svet zdravia Ľuboš Lopatka.

Rozhodnutie trnavských krajských poslancov považuje za záväzok ozdraviť obidve nemocnice tak, aby pacientom z regiónov Dunajskej Stredy a Galanty poskytovali zdravotnú starostlivosť na vyššej úrovni.

„Dôkazom toho, že k tejto úlohe pristupujeme zodpovedne, je garantovaná výška kapitálových investícií počas najbližších piatich rokov v objeme 20,4 milióna eur,“ dodal Lopatka.

Svet zdravia prevádzkuje na Slovensku dvanásť nemocníc. Do nemocnice v Dunajskej Strede sa zaviazal investovať v najbližších piatich rokov 11,7 milióna eur, do nemocnice v Galante 8,7 milióna eur.

Trnavský samosprávny kraj predáva všetky svoje akcie Nemocnice s poliklinikou sv. Lukáša v Galante a Nemocnice s poliklinikou v Dunajskej Strede.

Zámer predaja schválili krajskí poslanci začiatkom júla minulého roka. Zároveň zrušili pôvodné uznesenie, podľa ktorého by si kraj v oboch nemocniciach ponechal kontrolný balík akcií.

Predaj akcií nemocníc označil predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš za dôležitý krok k ich ekonomickej udržateľnosti. Obidvaja záujemcovia o nemocnice predložili podľa neho zaujímavé ponuky, ale ponuka spoločnosti Svet zdravia bola finančne oveľa výhodnejšia.

Kraj sa podľa Mikuša pred necelými tromi rokmi blížil k vyrovnanému hospodáreniu nemocníc, ale zákonom stanovené zvyšovanie platov tomu zabránilo.

Akcie nemocníc v Dunajskej Strede a Galante mohol podľa súťažných podmienok získať len záujemca, ktorý už má skúsenosti s prevádzkovaním zdravotníckych zariadení na Slovensku s minimálnou kapacitou 350 lôžok, dosahuje ročný obrat z poskytovania zdravotnej starostlivosti minimálne 15 miliónov eur a splnil aj ďalšie kritériá.

Medzi nimi bola aj povinnosť do piatich rokov do každej z nemocníc investovať najmenej tri milióny eur, z toho milión do dvoch rokov na zhodnotenie budov. Nadobúdateľ akcií nemocníc v Galante a v Dunajskej Strede sa musel zaviazať, že najmenej desať rokov získané akcie nepredá.

Poslanci SMK a Mosta-Híd ocenili, že obaja záujemcovia o nemocnice akceptovali aj záväzok zachovať dvojjazyčnosť v týchto zariadeniach.

Trnavský samosprávny kraj pôvodne vlastnil nemocnice v Skalici, Dunajskej Strede a Galante, ktoré pretransformoval z príspevkových organizácií na akciové spoločnosti. Majoritným akcionárom skalickej nemocnice sa stala spoločnosť Grafobal Group.

debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Dunajská Streda #nemocnice #galanta #Trnavský samosprávny kraj