Proti výstavbe bratislavského Danubia Parku sa spustila petícia

Proti výstavbe Danubia Parku v bratislavskej mestskej časti Čunovo vyzbierali za tri týždne viac ako 1 800 podpisov. Informovala o tom šéfka petičného výboru a poslankyňa čunovského miestneho zastupiteľstva Lenka Maschkanová, v petičnej akcii chcú ďalej pokračovať.

01.04.2015 14:30
Žeriav Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

Jej organizátori varujú pred výstavbou Danubia Parku, podľa nich je toto územie určené na výstavbu rekreačno-športových objektov a nie apartmánov a bytov.

Podľa Maschkanovej predložený projekt Danubia Parku však počíta so športovými zariadeniami, ktoré majú len sezónny, doplnkový charakter, pričom hlavný dôraz kladie na maximálnu zastavanosť oplotenými nízkopodlažnými objektmi. Ako ďalej uviedla, podporovatelia petície a prípadní záujemcovia o zbieranie podpisov si môžu petičné hárky vyzdvihnúť v budove Miestneho úradu v Čunove.

Proti výstavbe Danubia Parku v Čunove spustili petíciu 11. marca

Proti výstavbe Danubia Parku v Čunove spustili petíciu 11. marca. „Po preštudovaní predložených materiálov Danubia Parku a územnoplánovacej dokumentácie sme došli k záveru, že navrhovaný charakter výstavby je v zjavnom rozpore s Územným plánom hlavného mesta SR Bratislavy, územným plánom zóny a dokonca aj s uzneseniami vlády SR, ktorými bolo toto územie schválené na výstavbu rekreačno-športových objektov Dunajského rekreačného parku pri stupni Čunovo Vodné dielo Gabčíkovo,“ pokračuje Maschkanová.

Podľa nej je územie určené na šport, telovýchovu a voľný čas. Prípustnými funkciami sú ubytovacie zariadenia, viažuce sa na šport, parkoviská pre obsluhu a doplnkové funkcie, ktoré však svojím rozsahom nesmú prekročiť 10 percent plôch pozemkov dominantnej funkcie. Neprípustnými funkciami sú rodinné a bytové domy, nákupné strediská, verejné stravovanie, ubytovacie zariadenia cestovného ruchu, materské a základné školy.

Podľa Maschkanovej na tento rozpor mestská časť Čunovo poukazovala už v minulosti, ale investor nebral do úvahy jej pripomienky a hlavné mesto dalo 1. decembra 2014 súhlasné stanovisko k investičnému zámeru. „Rozhodli sme sa preto apelovať prostredníctvom petície na investora a predstaviteľov mestskej samosprávy, aby dodržiavali zákony, a tým prispeli k zachovaniu predpísaného charakteru územia, ktoré je určené na šport a rekreáciu medzinárodného charakteru a nie na bývanie v luxusných apartmánoch,“ doplnila Maschkanová.

V predloženom projekte sa dôraz kladie na výstavbu objektov určených na dočasné bývanie

Na konci marca starostka bratislavského Čunova Gabriela Ferenčáková informovala, že stavebný úrad Mestskej časti Bratislava-Čunovo zamietol žiadosť investora o vydanie územného rozhodnutia k výstavbe projektu Danubia Park. Ako uviedla, „dôvodom je jeho nesúlad s územným plánom hlavného mesta, územným plánom zóny a rozhodnutiami vlády SR. Daná lokalita je podľa týchto dokumentov určená prioritne na šport a rekreáciu“.

Ako dodala, táto funkcia je v predloženom projekte skôr doplnková a dôraz kladie na výstavbu objektov určených na dočasné bývanie. V zmysle zákona sa môže developer proti tomuto rozhodnutiu odvolať k druhostupňovému orgánu.

Investor: Predložená dokumentácia je v súlade s platnou územnoplánovacou dokumentáciou a nesúhlasíme s argumentáciou mestskej časti Čunovo

„Sme presvedčení spolu so spracovateľmi projektu Danubia Park, že predložená dokumentácia pre územné rozhodnutie je v súlade s platnou územnoplánovacou dokumentáciou a nesúhlasíme s argumentáciou mestskej časti Čunovo. Formu reakcie zvolíme až po konzultáciách s kompetentnými subjektmi a našimi právnikmi,“ povedal pre agentúru SITA koncom marca člen predstavenstva Danubia Invest Július Kováčik.

Ako dodal, finálne riešenie Danubia Parku obsahuje dve plážové jazerá s vodnými atrakciami, potápačský záliv, vodácke zálivy s dvoma športovými klubmi a malými lodenicami, tenisové ihriská, detskú cyklotrasu, hokejbalové ihrisko, štyri bedmintonové ihriská, multifunkčné ihrisko, osem volejbalových ihrísk, detské ihriská, futbalové ihrisko, lezeckú stenu, detskú lanovú dráhu, dva tobogany a ďalšie rekreačné zariadenia. Malo by tam byť aj 377 apartmánov na ubytovanie, reštaurácie, lekáreň, pošta a banka.

"Funkcia občianskej vybavenosti, ubytovacie zariadenia viažuce sa na šport, reštaurácie, športové obchody vo finálnom návrhu nepresahujú územným plánom povolený limit 10 percent a bola aj vo víťaznom súťažnom návrhu z roku 2005 a aj v územnom pláne zóny Danubia Park, s ktorým mestská časť Čunovo súhlasila v roku 2008.

Finálny návrh okrem toho zredukoval parkovacie miesta o približne 30 percent oproti odporúčanému variantu z procesu EIA z roku 2009. Na základe našich skúseností s prevádzkovaním areálu Divoká voda sme navrhli v projekte aj služobné byty pre majiteľov prevádzok, ich prevádzkovateľov a zamestnancov," tvrdí Július Kováčik.

V Čunove by malo vyrásť nové medzinárodné stredisko športu a cestovného ruchu. V areáli na ploche približne 90 hektárov z celkovej prenajatej plochy 240 hektárov, za ktorú investor podľa Kováčika štátu už roky platí nájom, plánujú vybudovať množstvo zariadení a atrakcií pre športovcov, turistov i bežných návštevníkov.

„Dnes, keď sa pozerám na projekt, tak vidím najmä 377 apartmánov, 77 služobných bytov, päťpodlažné budovy, nedostatočnú dopravnú infraštruktúru a športoviská sezónneho charakteru, ktoré podľa môjho názoru slúžia len ako doplnok k bývaniu,“ hovorí Maschkanová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výstavba #Čunovo #Danubia Park