Tragédia v Nitre: Dievčatko zabudli v rozhorúčenom aute, dieťa zomrelo

V rozpálenom aute zomrelo malé dvojročné dievčatko. Podľa informácií denníka Pravda tam malo ležať niekoľko hodín. Tragédia sa stala v Nitre. Polícia prijala oznámenie o nehybnom dieťati v čiernom osobnom aute krátko pred 15-tou hodinou.

22.07.2015 15:39 , aktualizované: 18:59
debata

„Išlo o dvojročné dievčatko a privolaní záchranári konštatovali už len smrť,“ uviedla nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová s tým, že polícia už začala trestné stíhanie za opustenie dieťaťa. Keďže stále prebieha vyšetrovanie, polícia ďalšie informácie neposkytuje. Informáciu ako prvý priniesol portál čas.sk.

Záchranári vyrazili k autu okamžite, dievčatku však už nedokázali pomôcť. „Dievčatko už, žiaľ, nejavilo známky života,“ povedal hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel. Ponechať dieťa v aute je podľa neho veľmi nebezpečné, pretože uzatvorené sa pod slnečnými lúčmi mení na skleník. Teplota rýchlo stúpa a detský organizmus sa zohrieva až päťkrát rýchlejšie, než je to u dospelého človeka.

Podľa informácií denníka Pravda dieťatko malo byť v aute niekoľko hodín, po celom tele malo popáleniny a pľuzgiere. Dievčatko v aute mal zabudnúť 56-ročný otec, ktorý ho mal odviezť do jasličiek. Našiel ho, až keď sa vrátil z práce.

Podobné prípady nie sú výnimočné. Pred tromi rokmi nechala v aute 19-mesačného chlapčeka na parkovisku pred obchodným centrom v Bratislave 41-ročná matka a išla nakupovať. Dieťa hlasne plakalo a bolo spotené. Náhodný okoloidúci zalarmoval políciu. Z horúceho auta vyslobodili dieťa až hasiči. Následne sa ho ujali záchranári. Matku predviedli na políciu. Zo zahraničia je tiež niekoľko príkladov. Len pred dvoma rokmi záchranári museli z odparkovaného auta vyslobodiť polročného chlapčeka v Uherském Hradišti. Záchranárov privolala okoloidúca pani, ktorá začula chlapčekov plač.

V Amerike na nepozornosť otca doplatil 22-mesačný chlapček. V susednom Poľsku zas trojročné dievčatko. V oboch prípadoch mali otcovia deti ráno vyložiť v škôlke, ale na to zabudli. Šli do práce, zaparkovali auto a vrátili sa k nemu až po skončení pracovnej doby. Vtedy už bolo na akúkoľvek záchranu neskoro.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #auto #úmrtie #horúčava